Κυριακή, 05 Ιουνίου 2022 12:08

Casus belli η κατάργηση της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

"Καθώς μια τυχόν κατάργηση της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας θα συμπαρασύρει και την ΠΟΠ Ελαιόλαδο Καλαμάτας, οι Μεσσήνιοι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πως είναι persona non grata όποιος πολιτικός προωθεί άμεσα ή έμμεσα την κατάργηση της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Μεσσήνιοι πολιτικοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι πρέπει να καταστήσουν σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η κατάργηση της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας αποτελεί casus belli".

Οταν το ∆εκέμβριο του 2020 μετά από πολύ διάβασμα και σκέψη έγραφα αυτές τις αράδες στο τέλος του άρθρου με τίτλο "Casus belli η κατάργηση της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας" δεν είχα άγνοια κινδύνου. Ηξερα ότι θα είχα απέναντί μου πολύ ισχυρά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που θα έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να υπερασπιστούν την κατεστημένη τάξη πραγμάτων που είχε δημιουργήσει η απόφαση Αποστόλου καταργώντας de facto την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Γνώριζα επίσης ότι καμία κυβέρνηση δεν θα αναλάβει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η de jure κατάργηση της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, γιατί ο νόμος θα οδηγούσε σε κατάρρευση όλες τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα. Ετσι και αλλιώς η πολιτική τάξη πάντα προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ του κατεστημένου που εμποδίζει την ανάπτυξη και του σύγχρονου, το οποίο ενώ έχει μέλλον, δεν έχει αποκτήσει ακόμα τη δυναμική που απαιτεί μια ιδεολογική ή οικονομική ηγεμονία.

Από εκεί και πέρα είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν ήταν λίγοι οι Μεσσήνιοι που αναρωτήθηκαν πολλές φορές μέχρι την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, τόσο για την ορθότητα της σύγκρουσης με τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα τα οποία υπερασπίζονταν την απόφαση Αποστόλου, όσο και για την αναγκαιότητα μιας σύγκρουσης με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μου προκάλεσε όμως τεράστια εντύπωση η απροκάλυπτη παραίτηση Μεσσήνιων, που τονίζουν σε κάθε ευκαιρία τον καθοριστικό ρόλο τον οποίο διαδραμάτισαν στην Επανάσταση του 1821 η αγνόηση του συσχετισμού των δυνάμεων και η αποφασιστικότητα των εξεγερμένων. Αν η ανθρωπότητα όμως μετρούσε μόνο το συσχετισμό δυνάμεων, ο άνθρωπος θα έμενε πάνω στα δέντρα επειδή ήταν ισχυρότερα τα τετράποδα θηρία της γης.

Από την άλλη πλευρά, αν ήμουν βέβαιος για την αποφασιστικότητα των Μεσσήνιων να γίνουν πλούσιοι αξιοποιώντας την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας θα καλούσα σήμερα κιόλας σε συστράτευση για κατάκτηση της παγκόσμιας αγοράς. Επειδή όμως διατηρώ μεγάλες αμφιβολίες για την πολεμική ικανότητα του νομού, καλό είναι να αξιοποιήσουμε την απόφαση του ΣτΕ ως διαπραγματευτικό ατού σε έναν ειλικρινή διάλογο για τη χρήση του ονόματος "Καλαμάτα" στην παγκόσμια αγορά. Αν όμως η απέναντι πλευρά επιχειρήσει νέο πραξικόπημα τύπου Αποστόλου, η Μεσσηνία θα πρέπει να απαντήσει με μια φωνή: Η (άμεση ή έμμεση) κατάργηση της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας χωρίς τη συγκατάθεση των Μεσσήνιων αποτελεί casus belli και όποιος την προωθεί είναι persona non grata στη Μεσσηνία.

(Στο αυριανό φύλλο θα ξαναθέσουμε σε διαβούλευση την πρόταση συμφωνίας για ΠΓΕ Ελιά Καλαμάτας μόνο στη Νότια Πελοπόννησο).

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Ιουνίου 2022 12:11