Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 12:01

Η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας αλλάζει με αργό ρυθμό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας αλλάζει με αργό ρυθμό

Μια ματιά στα προϊόντα των καταστημάτων της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας (ΚΑΚ) είναι αρκετή για να διαπιστωθεί η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών των Μεσσήνιων, αλλά και η αύξηση του ποσοστού των επισκεπτών αγοραστών (αλλοδαπών και Ελλήνων) σε σχέση με το ποσοστό των ντόπιων αγοραστών.

Πλέον στις βιτρίνες των καταστημάτων έχουν περίοπτη θέση το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και οι ελιές Καλαμών, που αγοράζονται κυρίως από επισκέπτες της Μεσσηνίας, καθώς οι ντόπιοι συχνά αυτοκαταναλώνουν τα δικά τους προϊόντα. Σε σχέση όμως με προηγούμενες δεκαετίες έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις στα τυριά, τα κρασιά, το παστό, τον τραχανά, τις χυλοπίτες και τις δίπλες, αφού ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά προτιμούν να αγοράσουν αυτά τα αγαθά από το να επιχειρήσουν να τα παραγάγουν.

Ανοίγοντας μικρή παρένθεση, αξίζει να επισημάνουμε ότι και η τροφοσυλλογή ελεύθερων αγαθών (φραγκόσυκα, σπαράγγια, μούρα, άγρια χόρτα κ.λπ.) έχει περιοριστεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες και γι’ αυτό η πώλησή τους στους πάγκους της αγοράς δεν παραξενεύει κανέναν. Ετσι κι αλλιώς η τροφοσυλλογή, η αυτοπαραγωγή και η αυτοκατανάλωση κερδίζουν πλέον κυρίως likes νοσταλγών στο Facebook, ενώ χάνουν καθημερινώς δραστήρια μέλη τους από τα χωριά της Μεσσηνίας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ακόμα και οι κάτοικοι των πιο μικρών μεσσηνιακών χωριών στο μέλλον θα προμηθεύονται ντομάτες από την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας (ή τα σούπερ μάρκετ), καθώς το αύταρκες νοικοκυριό περνάει σταδιακά στο χρονοντούλαπο της οικονομικής ιστορίας, δίνοντας τη θέση του στο αγροτικό νοικοκυριό που εξειδικεύεται στην παραγωγή ενός μόνο προϊόντος, ενώ καταναλώνει πολύ περισσότερα, στην παραγωγή των οποίων δεν συμμετέχει.

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές της καταναλωτικής συμπεριφοράς και του συσχετισμού ξένων - ντόπιων αγοραστών θα έπρεπε να έχουν μετασχηματίσει την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας σε βασικό πυλώνα της νέας οικονομίας. Απλώς οι τοπικοί άρχοντες και η οικονομική ηγεσία του νομού δεν αντιλήφθηκαν εγκαίρως την αναπτυξιακή δυναμική της Κεντρικής Αγοράς για να επενδύσουν σε αυτήν. Ειδικά οι δημοτικές αρχές Καλαμάτας διαχειρίστηκαν συντηρητικά την Κεντρική Αγορά, με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη και όχι στο... ταμείο. Έτσι, για μια ακόμα φορά και σε έναν ακόμα τομέα, οι αναγκαίες αλλαγές γίνονται καθυστερημένα και διστακτικά, ενώ η σωτηρία της Μεσσηνίας απαιτεί δυναμικές πρωτοβουλίες και άλματα.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 


NEWSLETTER