Δευτέρα, 02 Ιανουαρίου 2023 14:20

Δέσμια του κράτους η μεσσηνιακή οικονομία

Γράφτηκε από τον

Δέσμια του κράτους η μεσσηνιακή οικονομία

 Η έναρξη λειτουργίας του ξενοδοχείου “W” της Costa Nanarίno στη Γιάλοβα πριν ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα υποδομής στη Μεσσηνία αναδεικνύει για μια ακόμα φορά την ανάγκη αποκρατικοποίησης της ελληνικής οικονομίας καθώς ο κρατικός τομέας αδυνατεί να ακολουθήσει τις επιδόσεις των ιδιωτικών επενδύσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι το ξενοδοχείο “W”  άνοιξε τις πύλες φέτος τον Αύγουστο και ότι το καλοκαίρι του 2023 θα ξεκινήσει και  η λειτουργία Mandarin Oriental στη Γιάλοβα ενώ κανένας δεν γνωρίζει πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη που θα συνδέσει τις δυο μονάδες με τον «Αερολιμένα Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» που επίσης κανένας δεν γνωρίζει αν και πότε θα αποκτήσει περισσότερες θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών και διάδρομο για προσγείωση και απογείωση μεγάλων αεροπλάνων. Το μόνο που γνωρίζουμε, αν όλα πάνε καλά και δεν έχουμε νέες καθυστερήσεις, είναι ότι εντός του 2023 θα υπογραφτεί η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη ο διαγωνισμός του οποίου ξεκίνησε το 2019. Γνωρίζουμε επίσης ότι εκτός απρόοπτου εντός του 2023 θα παραχωρηθεί ο  «Αερολιμένας Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» με στόχο να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό τα έργα αναβάθμισης του αεροσταθμού και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου  θα ξεκινήσουν και τα έργα παράκαμψης της Γιάλοβας.

Αντιθέτως δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα γίνει διαγωνισμός για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, ούτε αν θα ενεργοποιηθεί ξανά το σιδηροδρομικό δίκτυο της Μεσσηνίας. Δεν γνωρίζουμε επίσης αν θα ξεκινήσει εντός του 2023 η κατασκευή της παράκαμψης του Πεταλιδίου, ούτε πότε θα ξεκινήσουν τα έργα βελτίωσης του δρόμου Μεσσήνη – Λάμπαινα που οδηγεί στην Αρχαία Μεσσήνη. Είναι βέβαιο όμως, επειδή βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο των μελετών, ότι θα καθυστερήσει πολλά χρόνια η έναρξη εργασιών κατασκευής της παραθαλάσσιας γέφυρας του Νέδοντα, της παράκαμψης του Κάμπου και του συνδετήριου δρόμου του αυτοκινητόδρομου Α7 με την επαρχιακή οδό Μεσσήνη – Μελιγαλάς.

Αν στο κάδρο προστεθούν και τα έργα ανάπλασης του Δήμου Καλαμάτας που παίρνουν την μια παράταση μετά την άλλη, έχουμε μπροστά μας την εικόνα ενός αναποτελεσματικού  κρατικού μηχανισμού που κρατά δέσμια την ανάπτυξη της Μεσσηνίας. Προφανέστατα δεν έχει κανένα νόημα να μετρήσουμε την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των δήμων για να αναδείξουμε τον… πρωταθλητή στις καθυστερήσεις. Έτσι και αλλιώς η επανεκλογή του υπουργούν Υποδομών Κώστα Καραμανλή, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου δεν θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα τους. Η μάχη της κάλπης θα κριθεί από την ικανότητα της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ελπίδες στο εκλογικό σώμα. Η αντιπολίτευση όμως ρητά ή υπόρρητα τάσσεται υπέρ της μεγέθυνσης του αναποτελεσματικού κρατικού μηχανισμού που έχει αναλάβει τόσο το κυνήγι του… δάκου όσο και την αποζημίωση των πληγέντων από την αποτυχημένη δακοκτονία.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο, μόνο η επένδυση της Costa Navarino μπορεί να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις της Μεσσηνίας από τα κρατικά δεσμά παρέχοντας τη βάση πάνω στη οποία θα δομηθεί η νέα οικονομία του νομού. Με απλά  λόγια: Στη Μεσσηνία οι αναπτυσσόμενοι κλάδοι του τουρισμού και της αγροδιατροφής χρειάζονται την ατμομηχανή της Costa Navarino για να ξεπεράσουν τα εμπόδια που βάζουν  το κράτος. Σε κάθε περίπτωση η μεσσηνιακή οικονομία δεν θα απελευθερωθεί από τα κρατικά δεσμά ούτε με μαγικό τρόπο, ούτε από την μια μέρα στην άλλη. Θα περάσουν ακόμα πολλά δύσκολα χρόνια μέχρι να συνειδητοποιήσει ο μέσος Μεσσήνιος πως τα ιδιωτικά έργα τελειώνουν στην ώρα τους και χωρίς να ξεπεράσουν τον αρχικό προϋπολογισμό ενώ τα δημόσια καθυστερούν και ξεπερνούν σχεδόν πάντα τον αρχικό προϋπολογισμό επειδή αυτοί που τα διαχειρίζονται σκορπούν τα λεφτά των άλλων δηλαδή των φορολογούμενων.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Ιανουαρίου 2023 14:18