Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2023 11:15

Εξωφρενικές προμήθειες για τη χρήση των POS

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Εξωφρενικές προμήθειες για τη χρήση των POS

Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών έχει οδηγήσει σε αύξηση των δημοσίων εσόδων από ΦΠΑ, αλλά η κυβέρνηση αφήνει ανυπεράσπιστες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις αρπακτικές διαθέσεις των τραπεζών, με συνέπεια να διαφαίνεται ο κίνδυνος επιστροφής στην εποχή των μετρητών και της μεγάλης φοροδιαφυγής.

TΑς πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή -ή μάλλον από το 2019, όταν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές διαμορφώνονταν στα 40,6 δισ. ευρώ. Φέτος, αναμένεται να αγγίξουν τα 65 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 60%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι πληρωμές με κάρτες θα ξεπεράσουν φέτος το 50% της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ το 2023 ενδέχεται να αγγίξουν τα 75 δισ. ευρώ. Ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών έχει αυξήσει τα δημόσια έσοδα από ΦΠΑ, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξησή τους όταν συνδεθούν το Μάιο του 2023 οι ταμειακές μηχανές με τα POS. Το εισπρακτικό success story του υπουργείου Οικονομικών κινδυνεύει όμως να τιναχτεί στον αέρα, εξαιτίας των μεγάλων προμηθειών που χρεώνουν οι τράπεζες για τη χρήση των POS.

Ειδικά οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μικρής αξίας είναι ασύμφορες για χιλιάδες επιχειρήσεις, εξαιτίας των εξωφρενικών προμηθειών που καλούνται να πληρώσουν για τη χρήση των POS. Η τραπεζική απληστία είναι σίγουρο ότι οδηγεί σε σοβαρή μείωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μικρής αξίας, όπως στην Ιταλία, όπου η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει προτείνει να δοθεί στους Ιταλούς εμπόρους το δικαίωμα να αρνούνται ηλεκτρονικές πληρωμές για συναλλαγές κάτω των 60 ευρώ. Και δεν είναι μόνο ο ευρωπαϊκός Νότος που δεν θέλει τις τράπεζες συνεταίρους στα… POS: Στην Αυστρία, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν δέχονται καθόλου πληρωμές με κάρτα, ενώ και στη Γερμανία, μπροστά από πολλές ταμειακές μηχανές υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν τον πελάτη πως δέχονται μόνο μετρητά για συναλλαγές μικρότερες των 30 ή των 20 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παντού στον κόσμο έχουν συμφέρον να συναλλάσσονται σε μετρητά (ή σε κρυπτονομίσματα), γιατί έτσι πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες δραστηριότητας κάτω από τα ραντάρ των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Στην απέναντι όχθη, το κράτος οφείλει να προασπίσει τον κοινωνικό αναδιανεμητικό του ρόλο, περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή και την απληστία των τραπεζών. Αν το κράτος συνεχίσει να λειτουργεί σαν προνομιούχος μέτοχος των τραπεζών, αρχικώς θα χάσει φορολογικά έσοδα και τελικώς τα… αυγά και τα πασχάλια.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2023 11:19

NEWSLETTER