Πέμπτη, 20 Απριλίου 2023 11:52

Οι επισκέπτες του Πάσχα αποκάλυψαν αδυναμίες

Γράφτηκε από τον

Οι επισκέπτες του Πάσχα αποκάλυψαν αδυναμίες

Ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών το φετινό Πάσχα ανέδειξε μεν τις δυνατότητες της Μεσσηνίας, αλλά κυρίως ανέδειξε τα πραγματικά αναπτυξιακά όρια του νομού με το εναπομείναν προσωπικό και το τρέχον μισθολόγιό του.

Στην πραγματικότητα, αποκαλύφθηκε η αδυναμία άρτιας εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού επισκεπτών την περίοδο που δεν είναι ανοιχτά όλα τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, με συνέπεια να πέφτει ο μέσος όρος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Πιο απλά: Πολλοί επισκέπτες ταλαιπωρήθηκαν επειδή τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, λόγω έλλειψης προσωπικού, οργάνωσης και προγραμματισμού. Σε αυτές τις συνθήκες, ενδεχομένως να ήταν πιο τυχεροί όσοι δεν βρήκαν δωμάτιο στη Μεσσηνία επειδή πολλές μονάδες εξακολουθούν να θεωρούν… χαμένη υπόθεση την εαρινή σεζόν και γι’ αυτό ανοίγουν μόνο το καλοκαίρι.

Σε κάθε περίπτωση, τα πολλά κλειστά καταλύματα και καταστήματα εστίασης, ειδικά στις κωμοπόλεις και στα χωριά της Μεσσηνίας, δείχνουν τη δυσπιστία με την οποία ακόμα αντιμετωπίζει ο νομός την προοπτική αναβάθμισης του τουριστικού εισοδήματος από συμπληρωματικό σε βασικό. Αν στο κάδρο αυτό προστεθούν το έλλειμμα εργατικών χεριών και οι χαμηλοί μισθοί, γίνεται άμεσα ορατός ο κίνδυνος παγίδευσης της μεσσηνιακής οικονομίας σε έναν νέο φαύλο κύκλο στασιμότητας. Είναι σίγουρο όμως ότι κανένας δεν θα σηκωθεί από το κρεβάτι του για να δουλέψει με 4 ή 5 ευρώ την ώρα όταν μπορεί να αποκτήσει το ίδιο εισόδημα είτε νοικιάζοντας το πατρικό του σε πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης είτε ανοίγοντας ένα ακόμα μικρό τουριστικό κατάστημα (αναμνηστικά, street food, καφέ, μπαρ κ.λπ.). Η τάση αυτή οδηγεί σε αφανισμό τις μεσαίες επιχειρήσεις και οδηγεί στο δίπολο πολύ μεγάλων επιχειρήσεων (που μπορούν και αναγκαστικά θα πληρώσουν μεγαλύτερους μισθούς) και πολύ μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων (χωρίς εργαζόμενους αλλά με μεγάλη εξάρτηση από τις διαδικτυακές πλατφόρμες διαμοιρασμού της οικονομίας).

Η κατάσταση θα έπρεπε να έχει ήδη αφυπνίσει όλους τους ενδιαφερόμενους, για την εξεύρεση λύσεων. Άλλωστε ο δείκτης δυσκολίας εξεύρεσης προσωπικού δεν αναμένεται να μειωθεί, αλλά να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια – λόγω του ανταγωνισμού από προορισμούς στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, οι οποίοι προσφέρουν μεγαλύτερες αμοιβές. Άρα, όσοι επιχειρηματίες αναμένουν αποκλιμάκωση των μισθών και επιστροφή στον παλιό καλό καιρό, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν τον προγραμματισμό τους για να μη βάλουν λουκέτο πριν το… επόμενο Πάσχα.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός