Σάββατο, 22 Απριλίου 2023 11:16

Τα συν και τα πλην του κυβερνητικού έργου στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον

Τα συν και τα πλην του κυβερνητικού έργου στη Μεσσηνία

Ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου στη Μεσσηνία, αν και είναι εύκολη υπόθεση για τους επικοινωνιολόγους που στοχεύουν εκτός νομού, δυσκολεύει πολύ τους ντόπιους Νεοδημοκράτες που έχουν αναλάβει τον άχαρο ρόλο να υπερασπιστούν εντός νομού τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις διαγωνιστικές διαδικασίες και τις αποφάσεις υπουργών που δίνουν τη χαριστική βολή στη δημογραφικά γερασμένη ύπαιθρο.

 Έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πιστωθεί την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το δρόμο Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη, αν και υπάρχουν σκιές, τόσο για την εγκατάλειψη της χάραξης που είχε επιλέξει η κυβέρνηση Σαμαρά όσο και για το μέλλον της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με τον Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος». Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πιστωθεί επίσης την παραχώρηση της μαρίνας της Πύλου και την εντυπωσιακά γρήγορη ανάδειξη ανάδοχου για την παράκαμψη της Γιάλοβας. Η κυβέρνηση πιστώνεται ακόμη την έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών για την παραχώρηση του Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», την έναρξη του διαγωνισμού για το Μηναγιώτικο Φράγμα, καθώς και την έναρξη του ουσιαστικού διαλόγου για την κατασκευή του Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα.

Η κυβέρνηση όμως ταυτόχρονα χρεώνεται τις καθυστερήσεις για όλα τα παραπάνω μεγάλα έργα, αλλά και όλες τις καθυστερήσεις στα δημοτικά και περιφερειακά έργα, καθώς το υπουργείο Υποδομών δεν τόλμησε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο των δημόσιων έργων. Ειδικά στη Μεσσηνία η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών παραμένει υπόλογη, επειδή δεν έδωσε πειστικές πολιτικές απαντήσεις για το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας, την παράκαμψη της Πύλου, την επιλογή της χάραξης του δρόμου Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη, την αδυναμία κατασκευής νέων θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών εντός της τετραετίας, και την απουσία σχεδίου για τον προαστιακό σιδηρόδρομο της Μεσσηνίας.

Υπόλογο είναι και το υπουργείο Περιβάλλοντος, τόσο για τον «ανθρωποκτόνο» δασικό χάρτη όσο και για την ομηρία χιλιάδων ιδιοκτητών οικοπέδων εκτός σχεδίου δόμησης, που πρέπει να περιμένουν καμιά τριανταριά χρόνια για να ενταχθούν νέες περιοχές στο σχέδιο πόλης ώστε να αποκτήσουν κατοικία.

Για τα «κατορθώματα» των άλλων υπουργών, και κυρίως του κατ’ ευφημισμόν ονομαζόμενου «Αγροτικής Ανάπτυξης», θα συνεχίσουμε στο αυριανό φύλλο.

lathnasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Απριλίου 2023 11:32