Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023 11:40

Έλλειμμα κλινών και χαμηλή πληρότητα σε Μεσσηνία και Πελοπόννησο

Γράφτηκε από την

Έλλειμμα κλινών και χαμηλή πληρότητα σε Μεσσηνία και Πελοπόννησο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες, η πληρότητα των ξενοδοχείων της Μεσσηνίας το 2022 άγγιξε το 41,3%, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το 37,4% και στην Ελλάδα το 51,1%.

Στα Ιόνια Νησιά καταγράφηκε πληρότητα 60,7% (πρώτη η Κέρκυρα με 65,7%), στην Κρήτη 58,9% (πρώτο το Ηράκλειο με 64,3%) και στο Νότιο Αιγαίο 56,2% (πρώτη η Μύκονος με 63,3%). Η χαμηλή πληρότητα των ξενοδοχείων της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου δικαίως προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Μεσσηνίας ∆ημήτρη Καραλή για την τριτοκοσμική κατάσταση του Αεροδρομίου της Καλαμάτας, που δεν επιτρέπει την αύξηση των διεθνών πτήσεων, με συνέπεια να έρχονται λίγοι αλλοδαποί επισκέπτες. Όμως, ο κ. Καραλής αδικεί τον μεγάλο αγώνα που έχει δώσει για το Αεροδρόμιο και γενικώς για τον τουρισμό, όταν επιρρίπτει ευθύνες για τη χαμηλή πληρότητα των ξενοδοχείων στη βραχυχρόνια μίσθωση μέσω της πλατφόρμας της Airbnb.

Η Κρήτη, για παράδειγμα, έχει υψηλότερη πληρότητα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αν και διαθέτει περισσότερα ακίνητα στην Αirbnb και περισσότερες ξενοδοχειακές κλίνες. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με στοιχεία της Airdna και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής: Η Κρήτη έχει 25.647 ακίνητα στην πλατφόρμα της Airbnb και η Περιφέρεια Πελοποννήσου 7.277 ακίνητα (πλην του ∆ήμου Άργους-Μυκηνών, όπου δεν υπάρχουν στοιχεία). Η Κρήτη έχει 195.979 κλίνες και η Περιφέρεια Πελοποννήσου 39.823 κλίνες. Η Κρήτη έχει πληρότητα 58,9% και η Περιφέρεια Πελοποννήσου 37,4%.

Οι αριθμοί είναι οδυνηροί και αποκαλύπτουν πλήρως την αποτυχία της τουριστικής πολιτικής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου καταγράφεται ταυτόχρονα έλλειμμα κλινών και χαμηλή πληρότητα! Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις και τις προεκλογικές εξαγγελίες, όλες ανεξαιρέτως οι τοπικές αρχές και η πελοποννησιακή επιχειρησιακή κοινότητα δεν κατάφεραν να συνεργαστούν, για να φέρουν ταξιδιώτες στην Πελοπόννησο. Γι’ αυτό ακόμα και σήμερα οι αλλοδαποί ταξιδιώτες έρχονται από την Αθήνα μονοήμερη εκδρομή χωρίς διανυκτέρευση στους παγκοσμίως διάσημους προορισμούς της Πελοποννήσου (Επίδαυρος, Μυκήνες, Ολυμπία, Μυστράς). Γι’ αυτό ακόμα και σήμερα δεν δίνεται κανένα κίνητρο (οικονομικό, χωροταξικό κ.λπ.) για ίδρυση νέων ξενοδοχείων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με συνέπεια να ιδρύονται περισσότερες τουριστικές μονάδες στις ήδη ανεπτυγμένες και εν πολλοίς κορεσμένες Περιφέρειες.

Αν στο κάδρο προστεθεί η ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού στην Αττική, γίνεται ορατός ο κίνδυνος πλήρους κατάρρευσης του τουριστικού κλάδου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εξαιτίας της μετανάστευσης του ειδικευμένου προσωπικού στα ξενοδοχεία της Αθήνας και του παραλιακού μετώπου από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο. Έτσι κι αλλιώς τα ξενοδοχεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αυτή την πληρότητα, δεν μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικούς μισθούς και αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να υποβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους λόγω έλλειψης προσωπικού. Με απλά και ξεκάθαρα λόγια: Αν δεν αυξηθεί η πληρότητα των ξενοδοχείων με προσέλκυση νέων διεθνών πτήσεων, υπάρχει κίνδυνος πλήρους κατάρρευσης του ξενοδοχειακού κλάδου

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός