Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023 10:42

Αμειβόμενοι αιρετοί πλήρους απασχόλησης

Γράφτηκε από τον

Αμειβόμενοι αιρετοί πλήρους απασχόλησης

Ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για να υπηρετήσει πραγματικά τον πολίτη χρειάζεται να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες και πόρους, ώστε να λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό ως τοπική κυβέρνηση, η οποία θα λογοδοτεί καθημερινώς στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι Περιφέρειες θα συνεχίσουν να λειτουργούν κυρίως ως διανομείς ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, αντί να υπηρετούν τις αναπτυξιακές και αναδιανεμητικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Πρώτα από όλα όμως οι περιφερειακοί σύμβουλοι θα πρέπει να είναι αμειβόμενοι και πλήρους απασχόλησης, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους. Σήμερα οι περισσότεροι περιφερειακοί σύμβουλοι απλώς ψηφίζουν με παραταξιακές παρωπίδες τις εισηγήσεις που δεν έχουν διαβάσει. Από εκεί και πέρα αμφιβάλλω αν οι μισοί γνωρίζουν σε ποια Ενότητα βρίσκεται ο Φενεός και σε ποια η παραλία του Φονέα. Σε κάθε περίπτωση, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με άμισθους και ανενημέρωτους συμβούλους, γιατί τελικώς η διοίκηση θα ασκείται ανεξέλεγκτα μόνο από τον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες, που έχουν το χρόνο να ασχοληθούν επισταμένως με όλα τα θέματα.

Επίσης, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα πρέπει να στελεχώνονται και με το προσωπικό που απαιτείται, τόσο για τον ουσιαστικό έλεγχο της πλειοψηφίας όσο και για την επικοινωνία τους με τους πολίτες. Σήμερα οι επικεφαλής και οι σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αν θέλουν να ασκήσουν ουσιαστικό έλεγχο, είναι καταδικασμένοι να σπαταλήσουν εκατοντάδες εργατοώρες στο λαβύρινθο της «Διαύγειας», για να βγάλουν άκρη με τις δαπάνες της περιφερειακής πλειοψηφίας. Επίσης ο επικεφαλής ή κάποιος σύμβουλος της παράταξης συντάσσει και τις ανακοινώσεις, αφού δεν υπάρχει Γραφείο Τύπου στελεχωμένο με επαγγελματίες δημοσιογράφους.

Εννοείται ότι η μειωμένη αντιπολιτευτική ικανότητα οδηγεί σε αδιαφάνεια, που με τη σειρά της τρέφει τις καθεστωτικές συμπεριφορές. Συμπέρασμα: Η Περιφέρεια δεν μπορεί να διοικηθεί όπως ένας μικρός δήμος, από έναν άνθρωπο και μια ομάδα ικανών στελεχών. Η Περιφέρεια χρειάζεται ισχυρό Περιφερειακό Συμβούλιο, με αμειβόμενους αιρετούς πλήρους απασχόλησης.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός