Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023 10:05

Ανησυχητικά στοιχεία για τα ξενοδοχεία της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Ανησυχητικά στοιχεία για τα ξενοδοχεία της Καλαμάτας

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τις αφίξεις, τις διανυκτερεύσεις και την πληρότητα στα ξενοδοχεία του Δήμου Καλαμάτας είναι απογοητευτικά και ταυτόχρονα ανησυχητικά για το μέλλον του τουρισμού στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Συγκεκριμένα, το 2022 καταγράφηκαν στα ξενοδοχεία της Καλαμάτας 136.598 αφίξεις και 347.472 διανυκτερεύσεις, ενώ η ετήσια πληρότητα ήταν 44,3%. Ειδικότερα, καταγράφηκαν 110.912 αφίξεις Ελλήνων και μόλις 25.686 αφίξεις αλλοδαπών ταξιδιωτών. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι στον Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» είχαμε 155.573 αφίξεις επιβατών διεθνών πτήσεων, από τους οποίους όμως μόλις το 16,4% έκανε τουλάχιστον μια διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία της Καλαμάτας. Συνολικά στα ξενοδοχεία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας καταγράφηκαν 253.080 διανυκτερεύσεις Ελλήνων και μόλις 94.392 διανυκτερεύσεις αλλοδαπών επισκεπτών. Αν επεξεργαστούμε τα στοιχεία, διαπιστώνουμε ότι στα ξενοδοχεία του Δήμου Καλαμάτας έχουμε 2,28 διανυκτερεύσεις ανά άφιξη Έλληνα ταξιδιώτη και 3,67 διανυκτερεύσεις ανά αλλοδαπό επισκέπτη.

Διαπιστώνουμε επίσης ότι οι αφίξεις των αλλοδαπών στα ξενοδοχεία του Δήμου Καλαμάτας αντιστοιχούν στο 18,8% των συνολικών αφίξεων, ενώ το μέσο πανελλήνιο ποσοστό είναι 85%. Επίσης οι διανυκτερεύσεις των αλλοδαπών στα ξενοδοχεία του Δήμου Καλαμάτας αντιστοιχούν στο 27,1% των συνολικών διανυκτερεύσεων, ενώ το μέσο πανελλήνιο ποσοστό είναι 85%. Σε σχέση με την υπόλοιπη Μεσσηνία, στα ξενοδοχεία του Δήμου Καλαμάτας καταγράφηκε το 42,2% των αφίξεων του νομού και το 30,3% των διανυκτερεύσεων. Στα ξενοδοχεία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας καταγράφηκε όμως μόλις το 21,3% των αφίξεων αλλοδαπών ταξιδιωτών και μόνο το 15,3% των διανυκτερεύσεων από αλλοδαπούς επισκέπτες.

Το αβίαστο συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων είναι ότι τα ξενοδοχεία του Δήμου Καλαμάτας φιλοξενούν κυρίως Έλληνες ταξιδιώτες, καθώς δεν μπορούν να προσελκύσουν ούτε τους αλλοδαπούς που έρχονται για τουρισμό στη Μεσσηνία. Με βάση τον μικρό αριθμό διανυκτερεύσεων ανά άφιξη Έλληνα επισκέπτη, μπορούμε επίσης να συμπεράνουμε ότι σημαντικός αριθμός πελατών είναι εμπορικοί αντιπρόσωποι που κάνουν επαγγελματικό ταξίδι στη Νότια Πελοπόννησο και διανυκτερεύουν στην Καλαμάτα για ευνόητους λόγους. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το σκοπό του ταξιδιού, τα στοιχεία για τις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις αλλοδαπών στα ξενοδοχεία του Δήμου Καλαμάτας θα πρέπει να προβληματίσουν την τοπική επιχειρηματική κοινότητα, γιατί δείχνουν ότι η μεσσηνιακή πρωτεύουσα κινδυνεύει να χάσει την αμαξοστοιχία του τουρισμού που έχει ατμομηχανή το Δήμο Πύλου - Νέστορος (λόγω Costa Navarino) και στις πρώτες θέσεις το Δήμο Μεσσήνης και το Δήμο Δυτικής Μάνης

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023 10:10