Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2023 11:19

Η χαίνουσα πληγή των δημόσιων έργων 

Γράφτηκε από τον

Η χαίνουσα πληγή των δημόσιων έργων 

Το Μάιο του 2022 έγραψα μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς και αυτή η κυβέρνηση, ακολουθώντας την πεπατημένη, πιστεύει τους ντελάληδες της εξουσίας που εξυμνούν το κυβερνητικό έργο -και όχι όσους υποστηρίζουμε ότι το θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αναποτελεσματικές σπατάλες και διαφθορά.

 Σε κάθε περίπτωση, όλα τα κόμματα πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν το θεσμικό πλαίσιο των δημόσιων έργων. Πρώτα από όλα όμως πρέπει να συμφωνήσουν για τον καθορισμό ενός πλαφόν στις απευθείας αναθέσεις έργων και προμηθειών, το οποίο θα τηρείται απαρέγκλιτα. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να περιοριστεί σημαντικά ο χρόνος που μεσολαβεί από την έναρξη της διαδικασίας για τη μελετητική ωρίμανση ενός έργου μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο. Σήμερα, ακόμα και για ένα μικρό έργο απαιτούνται 3-4 χρόνια για να συνταχθούν οι μελέτες, να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, να ανακηρυχθεί ανάδοχος και να υπογραφεί η σύμβαση. Στη συνέχεια ξεκινάει ο μαραθώνιος των παρατάσεων... και εκτός απροόπτου το έργο ολοκληρώνεται μια δεκαετία μετά την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας για τη σύνταξη των αρχικών μελετών. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, ενώ η χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία μεγεθύνθηκε στο όνομα της διαφάνειας, τελικά μεγεθύνθηκαν μόνο η διαφθορά και το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση».

Μετά από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, στην προεκλογική περίοδο των οποίων δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα των δημόσιων έργων, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας επιβεβαίωσε πλήρως όσα υποστηρίζουμε περιγράφοντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο το φαύλο κύκλο των ανεπαρκών μελετών και των παρατάσεων που οδηγούν σε διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Σε μια κανονική χώρα οι δηλώσεις του περιφερειάρχη θα προκαλούσαν την επέμβαση των δικαστικών αρχών. Στην Ελλάδα όμως και οι δηλώσεις του κ. Νίκα θα αντιμετωπιστούν όπως αντιμετωπίζονται όλες οι φωνές που επισημαίνουν τα αυτονόητα ζητώντας να σταματήσει η σπατάλη των δημόσιων πόρων. Έτσι και αλλιώς όλοι είναι απασχολημένοι με τη διανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και σχεδόν κανένας δεν ασχολείται ούτε με το ρυθμό εκτέλεσης των δημόσιων έργων ούτε με την αναποτελεσματική διαχείριση των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η… παρακαταθήκη του περιφερειάρχη είναι λογικό να αγνοηθεί, όπως αγνοήθηκαν και οι επισημάνσεις των δημοσιογράφων για το άθλιο σύστημα των δημόσιων έργων, που κρατεί δέσμιες τη Μεσσηνία, την Πελοπόννησο και την Ελλάδα.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός