Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024 23:05

Η αποχή ενισχύει τη νέα ολιγαρχία

Γράφτηκε από τον

Η αποχή ενισχύει τη νέα ολιγαρχία

Την Κυριακή, 1.858.243 λιγότεροι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2019. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές με 1.125.602 ψήφους.

Ωστόσο, η πραγματική νικήτρια των εκλογών ήταν η αποχή, η οποία τροφοδοτείται από την απογοήτευση των πολιτών. Αυτή η απογοήτευση πηγάζει από την πεποίθηση ότι η πολιτική και οικονομική ελίτ αδιαφορεί για τα προβλήματά τους. Οι πολίτες θεωρούν ότι οι ηγέτες ενδιαφέρονται μόνο για τη μοιρασιά του ΕΣΠΑ και τη διατήρηση των προνομίων τους, αγνοώντας το εισόδημα των ασθενέστερων ομάδων και ζωτικής σημασίας τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία, η ασφάλεια και η πρόνοια.

Ανεξάρτητα από το αν η απογοήτευση οφείλεται στις κυβερνητικές αποφάσεις ή στην οικονομική κρίση, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Οι πολίτες αποστρέφονται όλα τα κόμματα. Πιστεύουν ότι η πολιτική ελίτ, συμπεριλαμβανομένης και της αντιπολίτευσης, νοιάζεται μόνο για την αυτοσυντήρηση και όχι για την εξουσία προς όφελος του λαού. Αυτή η πεποίθηση ενισχύεται από την εικόνα ολιγαρχίας που παρουσιάζουν οι εκδηλώσεις, γεμάτες με αυτοδιοικητικούς, κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους. Εάν σε αυτό προστεθούν και τα στελέχη της αντιπολίτευσης που εστιάζουν στην κομματική τους προώθηση αντί στην εξουσία για το καλό του λαού, γίνεται σαφές γιατί οι πολίτες απομακρύνονται από την πολιτική, ενισχύοντας τον ολιγαρχικό κοινοβουλευτισμό εις βάρος της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Στην επαρχία, η νέα ολιγαρχία στηρίζεται σε ένα δίκτυο μισθοφόρων αιρετών της αυτοδιοίκησης. Αυτοί οι αιρετοί χρησιμοποιούνται ως σκηνικό από τα επικοινωνιακά επιτελεία πολιτικών και επιχειρηματιών σε εκδηλώσεις και συνέδρια, με σκοπό την εξασφάλιση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. Το αποτέλεσμα; Σε κάθε εκδήλωση, από Καραγκιόζη στην Πέρα Ραχούλα μέχρι συνέδρια στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, οι αντιδήμαρχοι και οι αντιπεριφερειάρχες ξεπερνούν σε αριθμό τους ψηφοφόρους τους.

Η απογοήτευση και η αποχή τροφοδοτούν την ολιγαρχία, καθώς ακόμα και με 90% αποχή, το 10% που ψηφίζει αρκεί για την εκλογή κυβέρνησης και τη διατήρηση των κομματικών συμφερόντων. Μόνο σε ένα παράλληλο σύμπαν θα κατανέμονταν οι έδρες στη Βουλή με βάση τη συμμετοχή, αφήνοντας μισές έδρες κενές σε περίπτωση 50% αποχής.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός