Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024 21:05

Στο παγκάρι της κλιματικής κρίσης

Γράφτηκε από τον

Στο παγκάρι της κλιματικής κρίσης

Ακολουθώντας το ίδιο ιστορικό μοτίβο, το θρησκευτικό και το πολιτικό ιερατείο πρώτα τρομοκρατούν το ποίμνιό τους με τη μεγέθυνση των επιπτώσεων μιας υπαρκτής ή φανταστικής απειλής.

Στη συνέχεια, εκμεταλλευόμενοι την ανησυχία των πολιτών, τα ιερατεία τούς καλούν να προσφέρουν χρήματα για προστασία ή συγχώρεση. Όποιος ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρωτοτυπεί αυξάνοντας τους φόρους στο νερό και την κλιματική αλλαγή, αγνοεί απλώς την ιστορική πραγματικότητα. Σ' αυτήν τη μακρόχρονη ιστορία, οι φόβοι για τον θάνατο (από την εκμετάλλευση του οποίου ευημερούσαν οι θρησκευτικοί ηγέτες), για τα φυσικά φαινόμενα (όπως τον σεισμό της Λισσαβόνας, μετά τον οποίο ωφελήθηκαν οι επιστήμονες) και για την ασφάλεια (από την οποία επωφελήθηκαν οι στρατιωτικοί) αποδείχθηκαν οι πλέον κερδοφόροι.

Οι πολιτικοί τους τελευταίους αιώνες έπεισαν τους επιστήμονες και τους στρατιωτικούς ότι διαχειρίζονται αποδοτικότερα τους φόβους των φυσικών φαινομένων και της ασφάλειας. Και πράγματι, διαχειρίστηκαν αποδοτικά τα έργα των επιστημόνων και των στρατιωτικών. Χάρη σε αυτή τη διαχείριση σε μεγάλος μέρος του πλανήτη ξεπεράστηκε ο φόβος της πείνας, με συνέπεια να χάσει τα πρωτεία το θρησκευτικό ιερατείο που υποσχόταν έναν επουράνιο παράδεισο σε όσους κινδύνευαν να πεθάνουν επειδή δεν εξασφάλισαν τον επιούσιο άρτο.

Για να διατηρήσουν όμως τα πρωτεία τους οι πολιτικοί χρειάζονται νέους πόρους και η κλιματική κρίση τούς δίνει την ευκαιρία να φορτώσουν με τύψεις όσους καταναλώνουν νερό ή ταξιδεύουν. Για την κατανάλωση του νερού θα επιβληθεί κλιμακωτή αύξηση της τιμής του, ενώ το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση θα αυξηθεί από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, για τα πεντάστερα ξενοδοχεία από τα 10 ευρώ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση σήμερα στα 15 ευρώ, στα τετράστερα ξενοδοχεία στα 10 ευρώ και στα τριάστερα στα 8 ευρώ. Στα 8 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαμορφωθεί και το πλαφόν του τέλους αυτού για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Στο παγκάρι πληρώνονται όλα.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Υπάρχει ζωή χωρίς σταφίδα