Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2014 17:16

Απολείπειν ο θεός Aντώνιον

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Απολείπειν ο θεός Aντώνιον

Πέρυσι τον Οκτώβριο, στο άρθρο με τίτλο “Tελειώνει ο χρόνος ανοχής για την κυβέρνηση Σαμαρά” προβλέπαμε τα εξής: 

“Για όλες τις κυβερνήσεις υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο καμπής το οποίο σηματοδοτεί το τέλος της ανοχής και την αρχή της κατάρρευσης. Αυτό το σημείο καμπής συνήθως εμφανίζεται για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις όταν τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνουν μεγαλύτερα από τα κυβερνητικά ποσοστά σε τέτοιο βαθμό, ώστε να δώσουν στη μειοψηφία την επικοινωνιακή ώθηση που χρειάζεται για να γίνει κυβέρνηση.

Σήμερα η κυβέρνηση Σαμαρά βρίσκεται σε ένα τέτοιο σημείο καμπής, και αν η πολιτική της δεν αποδώσει το συντομότερο δυνατό ορατούς καρπούς, εντός των επόμενων μηνών θα αρχίσει να καταγράφεται πρώτα η δημοσκοπική κατάρρευση και στη συνέχεια η εκλογική. Πιο αναλυτικά: Από τις εκλογές του 2012 έως το τέλος του φετινού καλοκαιριού ο χρόνος κυλούσε υπέρ της κυβέρνησης Σαμαρά επειδή ο μέσος πολίτης δεν ήθελε τίποτα περισσότερο από την παραμονή της Ελλάδας στην προνομιακή ζώνη του ευρώ. Ετσι λοιπόν οι πολίτες έδιναν καθημερινά ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση, είτε γιατί δεν έβλεπαν τίποτα καλύτερο στον ορίζοντα, είτε γιατί πίστευαν ότι σύντομα θα έρθουν καλύτερες μέρες. Η κυβέρνηση όμως κατόρθωσε να σπαταλήσει όλο το χρόνο ανοχής που της έδωσαν οι πολίτες, χωρίς να κάνει τίποτα ουσιαστικό. Γι' αυτό πλέον οι πολίτες αρχίζουν να κοιτάνε προς άλλα κόμματα, καθώς διαπιστώνουν καθημερινά αφενός ότι δεν υπάρχει τίποτα… χειρότερο στον ορίζοντα και αφετέρου ότι οι καλύτερες μέρες θα καθυστερήσουν πολλά χρόνια. Ουσιαστικά, το μόνο που κατόρθωσε κατά τη διάρκεια της θητείας της η κυβέρνηση Σαμαρά είναι να μετατρέψει το χρόνο από σύμμαχο σε… εχθρό.

Εννοείται βεβαίως ότι ο χρόνος έγινε εχθρός της κυβέρνησης λόγω του ανύπαρκτου έργου των υπουργών της. Τη μεγαλύτερη ευθύνη από όλους την έχει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, καθώς κατόρθωσε να πείσει όλους τους Ελληνες ότι ενώ είναι άξιος συνομιλητής των Βρυξελλών είναι ταυτόχρονα ανίκανος να μοιράσει δυο γαϊδουριών άχυρα. Ο κ. Στουρνάρας, όπως όλοι οι πολιτικοί πανεπιστημιακών θερμοκηπίων που δεν έχουν καμία σχέση με την κοινωνία, μπορεί να αυξήσει τις πωλήσεις ενός σούπερ μάρκετ αλλά δεν μπορεί να βάλει τάξη στο χάος ενός… μπακάλικου. Δυστυχώς γι' αυτόν -αλλά κυρίως για όλους μας- η Ελλάδα δεν είναι σούπερ μάρκετ. Είναι μπακάλικο. Ο μόνος που δεν έχει αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι μπακάλικο, είναι ο κ. Στουρνάρας και γι' αυτό συνεχίζει να μιλά με τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών σαν διευθυντής σούπερ μάρκετ. Την ίδια ώρα στο μπακάλικο τα τρωκτικά συνεχίζουν το πάρτι, ενώ ο κ. Στουρνάρας προσπαθεί να βγάλει ξίγκι από την ουρά των… μπακαλόγατων”.

Οι προβλέψεις αυτές αποδείχτηκαν σωστές, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ προσπέρασε δημοσκοπικά και εκλογικά στις ευρωεκλογές τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τη θέσπιση του ΕΝΦΙΑ έδωσε τη χαριστική βολή στην κυβέρνηση Σαμαρά. Πλέον, και ανεξάρτητα από το αν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης την επομένη εβδομάδα, η κυβέρνηση δεν έχει άλλο χρόνο στη διάθεσή της - και στη χειρότερη περίπτωση θα ξοδέψει και μερικά δισεκατομμύρια προσπαθώντας να διατηρηθεί μέχρι το Φεβρουάριο στην εξουσία. Οπως σημειώναμε όμως σε άλλο άρθρο, πέρυσι τον Νοέμβριο: 

“Η ημερομηνία λήξης της κυβέρνησης Σαμαρά πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά, αφού τα μέλη της δεν μπορούν να δώσουν την ώθηση που χρειάζεται η οικονομία για να ξεκολλήσει από το βούρκο της ύφεσης. Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις του 21ου αιώνα, αυτοπαγιδεύτηκε στο βάλτο της απραξίας, είτε επειδή φοβήθηκε είτε επειδή δεν μπορούσε να συγκρουστεί με τα πεινασμένα για δάνεια και ρυθμίσεις συντεχνιακά κρατικοδίαιτα συμφέροντα”.

Βεβαίως θα ήταν λάθος να μην τονίσουμε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά κατόρθωσε με τη βοήθεια των δανειστών να σώσει την ελληνική οικονομία από την πλήρη και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Κατόρθωσε επίσης να περιορίσει την εγκληματικότητα που είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Τέλος, έστω και καθυστερημένα σταμάτησε την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Ολα αυτά δεν είναι λίγα - και κάτω από προϋποθέσεις θα αρκούσαν για να περάσει ο Αντώνης Σαμαράς στην Ιστορία ως πετυχημένος πρωθυπουργός, ο οποίος έσωσε την Ελλάδα. Δυστυχώς όμως ο κ. Σαμαράς κινδυνεύει να περάσει στην Ιστορία ως ο πρωθυπουργός που έχυσε την καρδάρα με το γάλα κάνοντας ανασχηματισμό για να ορκιστούν υπουργοί η Βούλτεψη, ο Γιακουμάτος και ο Ντινόπουλος. Προφανώς εκτιμά ότι μόνο λαϊκιστές υπουργοί μπορούν να νικήσουν το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Στο γήπεδο του λαϊκισμού όμως, νικά όποιος πλειοδοτεί σε ανέξοδες υποσχέσεις - και ως γνωστόν η εκάστοτε αντιπολίτευση μπορεί να υπόσχεται πάντα περισσότερα από όσα μπορεί να κάνει η κυβέρνηση. 

Από εκεί και πέρα, αν ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρήσει να συσπειρώσει τη Δεξιά με υπερπατριωτικές κορώνες του περασμένου αιώνα, το μόνο που θα κατορθώσει είναι να διώξει όλους τους κεντρώους ψηφοφόρους από τη Νέα Δημοκρατία, με συνέπεια το κυβερνών κόμμα να πάρει τον ανεπίστρεπτο δρόμο του ΠΑΣΟΚ και να διαλυθεί μετά από 2-3 εκλογικές αναμετρήσεις. 

 

Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι ο κ. Σαμαράς δεν θέλει ή δεν μπορεί να συγκρουστεί με τις προνομιούχους συντεχνίες και τα κρατικοδίαιτα συμφέροντα. Θα παραμείνει λοιπόν στην εξουσία όσο περισσότερες μέρες μπορεί, και στη συνέχεια “σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος…” 

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2014 17:20

NEWSLETTER