Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015 13:15

Οταν πάει η άδεια ταξί στα 1.000 ρούβλια...

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Οταν πάει η άδεια ταξί στα 1.000 ρούβλια...

Αν παραγγείλεις ρούχο, κινητό ή ό,τι άλλο από την Κίνα, τα μεταφορικά είναι δωρεάν - ή έστω ενσωματωμένα στις πολύ χαμηλές τιμές. Τσάμπα. Αντιθέτως, αν παραγγείλεις οτιδήποτε από την Αθήνα, κινδυνεύεις να πληρώσεις για μεταφορικά περισσότερα από όσα πλήρωσες για το προϊόν.

Αντίστοιχα το εισιτήριο λεωφορείου στο δρομολόγιο Καλαμάτα - Βουκουρέστι κοστίζει 50 ευρώ, ενώ στο Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη κοστίζει 65 ευρώ. 

Γενικότερα, στον παγκόσμιο τομέα των μεταφορών και των μετακινήσεων έχει συντελεστεί μια τεράστια επανάσταση, ενώ στην Καλαμάτα συζητάμε ακόμα για το αν θα επεκταθούν τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ ως το νοσοκομείο. 

Για την ακρίβεια οι περισσότεροι στην Ελλάδα δίνουν μάχες οπισθοφυλακής, για να μην αλλάξει τίποτα ούτε στον κλάδο των μεταφορών ούτε στον κλάδο των μετακινήσεων. Τόσο οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους δύο αυτούς κλάδους, όσο και οι πολιτικοί που υπερασπίζονται με πάθος την κατεστημένη τάξη πραγμάτων, προφανώς εκτιμούν ότι η συντήρηση του προστατευτικού πλαισίου αποτελεί μονόδρομο για τη διασφάλιση των εισοδημάτων. 

Την ίδια ώρα η κοινωνία αντιδρά επίσης σε κάθε πιθανή αλλαγή -η οποία βαφτίζεται... νεοφιλελεύθερη-, με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούσε στην πώληση του “εθνικού αερομεταφορέα”, της Ολυμπιακής. Τελικώς όταν έκλεισε η Ολυμπιακή, αφενός όλοι διαπιστώσαμε ότι ο πλανήτης Γη συνέχισε να γυρίζει και αφετέρου πληρώνουμε φτηνότερα εισιτήρια για όλους τους προορισμούς. Παρ' όλα αυτά, η κοινωνία συνεχίζει να στηρίζει όσους δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στον τομέα των μεταφορών και των μετακινήσεων... 

Κατά τα άλλα συνεχίζονται οι αναρτήσεις διαμαρτυρίας στα κοινωνικά δίκτυα, επειδή τα ίδια προϊόντα πωλούνται στα ελληνικά ράφια ακριβότερα από τα ευρωπαϊκά - αλλά κανένας δεν σκέφτεται ότι μπορεί να φταίει και το κόστος μεταφοράς. Επίσης, κανένας δεν έχει αναρωτηθεί αν το μεταφορικό κόστος μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, ή αν η απελευθέρωση της κρουαζιέρας αυξάνει το εισόδημα των ταξιτζήδων. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, μάλλον δεν έχει νόημα να συζητάμε αν τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ θα επεκταθούν μέχρι το νοσοκομείο, ή αν είναι νόμιμο να ταξιδεύουν με ταξί για την Αθήνα τέσσερις άγνωστοι μεταξύ τους. Επίσης, είναι άσκοπη κάθε συζήτηση για συνεννόηση και συγχωνεύσεις, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρές ανταγωνιστικές εταιρείες που θα ξεπερνούν τα στενά όρια της Τσακώνας. 

Πιο πιθανό είναι λοιπόν να πάει... 1.000 ρούβλια η άδεια του ταξί, παρά να αλλαξοπιστήσουν οι πιστοί του Αγιου Παΐσιου. Ετσι κι αλλιώς κάποιοι έχουν μπερδέψει τα καπίκια της πρέφας με τη θεωρία των παιγνίων, και πιστεύουν ότι αποκλείεται να μειωθεί κι άλλο το εισόδημά τους. 

Το ίδιο πίστευαν βέβαια και πριν από το 2008 - αλλά είπαμε: Για όλα φταίει το μνημόνιο...

Θανάσης Λαγός

 

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015 13:22

NEWSLETTER