Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015 14:03

Ρυθμίσεις χρεών στις επιχειρήσεις - "βαμπίρ"

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Ρυθμίσεις χρεών στις επιχειρήσεις - "βαμπίρ"

Σε αντίθεση με όσους αισιοδοξούν για μια ενδεχόμενη νέα συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου με τους δανειστές, εγώ προβληματίζομαι και αναρωτιέμαι γιατί θα πετύχουν οι νέες ρυθμίσεις χρεών, ενώ απέτυχαν οι προηγούμενες.

Αναρωτιέμαι επίσης πώς θα αποκτήσουν ρευστότητα οι επιχειρήσεις και πού θα βρουν κεφάλαια κίνησης όσοι επιθυμούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Από την άλλη πλευρά η νέα κυβέρνηση -όπως και οι προηγούμενες- δηλώνει ότι θα γεμίσει τα ταμεία... πατάσσοντας τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Δεν αναρωτιέται όμως γιατί απέτυχαν οι προηγούμενες που είχαν θέσει τον ίδιο στόχο. 

Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή θα επανίδρυε το κράτος για να πατάξει τη διαφθορά, ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου υποστήριζε πως «λεφτά υπάρχουν» αφορολόγητα, και ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά υποσχέθηκε επίσης σ' όλους τους τόνους να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Τελικώς, όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις φορολόγησαν άγρια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους, καθώς και τους συνεπείς επιχειρηματίες που δεν θέλουν να τα κρύβουν. Παράλληλα, έκαναν ρυθμίσεις χρεών στους μπαταχτσήδες που βάζουν στη τσέπη τους εισπραχθέντες φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές. 

Ετσι, παραμένουν ακόμα ζωντανές χιλιάδες επιχειρήσεις-"βαμπίρ", σε βάρος του ανταγωνισμού και των υγιών επιχειρήσεων. Τώρα η νέα κυβέρνηση θα δώσει... νέο αίμα στις επιχειρήσεις-"βαμπίρ”, με μια νέα ρύθμιση 100 δόσεων. Προς θεού, δε λέω ότι πρέπει να τιμωρείται με “ξαφνικό θάνατο” όποια επιχείρηση χρωστάει. Αντιθέτως, πιστεύω ότι πρέπει να δίνονται πιστώσεις στις επιχειρήσεις για να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Αλλο πράγμα όμως η χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων και άλλο η διατήρηση των “βαμπίρ” στη ζωή.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου σύντομα θα αντιληφθεί ότι η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή δεν είναι προνόμια του μεγάλου κεφαλαίου, και ότι είναι δύσκολο να παταχθεί γιατί τότε θα βάλουν λουκέτο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Με πιο απλά λόγια: Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν χάσει το τρένο του ανταγωνισμού και επιβιώνουν κλέβοντας φόρους και εισφορές. Αν κλείσουν, θα εκτιναχτεί στα ύψη η ανεργία, ενώ αν συνεχίσουν να λειτουργούν, θα πάρουν μαζί τους στον τάφο και τις υγιείς επιχειρήσεις. 

Αυτό το δυσεπίλυτο πρόβλημα σίγουρα δεν λύνεται ούτε με μεγαλόστομες διακηρύξεις ούτε με... νέες ρυθμίσεις χρεών. Οι ρυθμίσεις απλώς μεταγγίζουν αίμα από τις υγιείς επιχειρήσεις στα “βαμπίρ”.

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015 14:05

NEWSLETTER