Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015 17:11

Ιστορίες καλοκαιρινής παραλιακής τρέλας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ιστορίες καλοκαιρινής παραλιακής τρέλας

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών με κοινή υπουργική απόφαση επιχειρούν να απαγορεύσουν τα τραπεζάκια και τις ξύλινες πλατφόρμες στις παραλίες. Η ίδια απόφαση προβλέπει ότι οι ξαπλώστρες θα απέχουν τουλάχιστον 5 μέτρα από το κύμα, αφήνοντας ελεύθερο χώρο για όλους τους λουόμενους.

Πότε θα εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση; Εκτιμώ... ποτέ, γιατί όχι μόνο συγκρούεται με τα συμφέροντα εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και γιατί δεν υπάρχει ο μηχανισμός που θα ελέγχει και θα την εφαρμόζει. 

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση θα προκαλέσει πονοκέφαλο σε δεκάδες επιχειρηματίες που νοίκιασαν παραθαλάσσιο μαγαζί με σκοπό να βγάλουν τραπεζάκια στην παραλία για να έχουν κέρδος. Οι επιχειρηματίες αυτοί γνώριζαν μέχρι προχθές ότι τα τραπεζάκια επιτρέπονται και δεν είχαν προβλέψει ότι μπορεί να απαγορευτούν. Από εδώ και πέρα πρέπει ή να κλείσουν το μαγαζί ή να παρανομήσουν. Σύμφωνα με το εθιμικό ελληνικό δίκαιο, θα προτιμήσουν να παρανομήσουν για να διατηρήσουν το μαγαζί τους. Αφού παρανόμησαν μια φορά, δεν θα διστάσουν να δωροδοκήσουν και τον... παραλιοφύλακα που θα περάσει κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι για να ελέγξει αν εφαρμόζεται ο νόμος. Μπορεί απλώς να τον κεράσουν τα ούζα που θα πιει με την παρέα του - ή αν είναι πολύ “αυστηρός” να του δώσουν 100 ευρώ για τον κόπο που θα κάνει να... κοιτάει αλλού ώστε να μη δει όλα τα τραπεζάκια. 

Για να μη βρει όμως κι ο ελεγκτής τον μπελά του, θα γράψει ότι υπήρχαν 2 τραπεζάκια παράνομα και μια ξαπλώστρα - κάνοντας τα στραβά μάτια για τα υπόλοιπα 23 τραπεζάκια και 33 ξαπλώστρες. Ο ελεγκτικός φορέας θα επιβάλει πρόστιμο, κι από εκεί και πέρα θα αρχίσει το γνωστό αλισβερίσι με τους τοπικούς άρχοντες που θα υπόσχονται διαγραφή, και με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που θα καταθέτουν ερωτήσεις για την «εξόντωση των παραθαλάσσιων μαγαζιών». Κάποιοι θα μιλούν για ανθρωπιστική κρίση, και κάπως έτσι θα περάσει τα καλοκαίρι. 

Τότε, οι πιο καπάτσοι επιχειρηματίες θα κλείσουν την εταιρεία για να ανοίξουν καινούργια το επόμενο καλοκαίρι. Κάποιοι άλλοι θα ψηφίσουν όσους υπόσχονται διαγραφή προστίμων - και οι συνεπείς θα αναρωτιούνται πάλι ποιος δουλεύει ποιον σ' αυτή τη χώρα. 

Κάπου μακριά, στην Εσπερία, προγραμματίζουν τα πάντα σε βάθος χρόνου, ώστε να υπάρχει ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον. Εδώ όμως δεν είναι Εσπερία. Εδώ είναι Βαλκάνια...

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015 17:24

NEWSLETTER