Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015 17:01

Εχει μέλλον το αεροδρόμιο “Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Εχει μέλλον το αεροδρόμιο “Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”;

Η ολοκλήρωση της πώλησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βάζει οριστικό τέλος στην “παραφιλολογία” (για να μην γράψω τίποτα χειρότερο) για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και παράλληλα ανοίγει το δρόμο για νέες αποκρατικοποιήσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι τα 14 αεροδρόμια που πουλήθηκαν στην κοινοπραξία της γερμανικής Fraport με την Slentel είναι της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου. Ουσιαστικά ιδιωτικοποιήθηκαν τα “φιλέτα” των τουριστικών προορισμών και έμειναν κρατικά τα λιγότερο εμπορικά αεροδρόμια της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και αυτό της Καλαμάτας. 

Το πρώτο ερώτημα που ανακύπτει λοιπόν μετά την πώληση των 14 αεροδρομίων είναι το εξής: Θα μπορέσει το κρατικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας να ανταγωνιστεί τα ιδιωτικά αεροδρόμια των καθιερωμένων ήδη τουριστικών προορισμών; Η απάντηση ούτε απλή είναι ούτε θα δοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι η απάντηση δεν θα δοθεί με λόγια αλλά με έργα που θα αναβαθμίσουν το αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Στην πραγματικότητα όπως έχει δηλώσει ο διευθυντής Ασφάλειας Πτήσεων του ΝΑΤΟ Ηλίας Παναγόπουλος απαιτείται μια επένδυση 50 - 70 εκ. δολαρίων ώστε να μπορεί το αεροδρόμιο της Καλαμάτας “Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” να δέχεται 2 εκ. επιβάτες το χρόνο. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παναγόπουλο για την επένδυση αυτή θα πρέπει να συνεργαστούν οι τοπικοί φορείς, ιδιώτες, επενδυτές, η Περιφέρεια και να αξιοποιηθούν τα προγράμματα "Leader". Μακάρι να συνεργαστούν και να αναβαθμιστεί το αεροδρόμιο το συντομότερο δυνατό. Πολύ φοβάμαι όμως ότι η διαδικασία για την αναβάθμιση θα συνεχιστεί με τον ίδιο αργό ρυθμό που εξελίσσεται η προσπάθεια για την επέκταση του αεροδρομίου και τον εκσυγχρονισμό της αίθουσας αφίξεων - αναχωρήσεων. 

Ειλικρινά δεν ξέρω ούτε πότε ξεκίνησε ούτε πότε θα ολοκληρωθεί η προσπάθεια για την επέκταση του αεροδρομίου Καλαμάτας κατά 50 περίπου στρέμματα στη βόρεια πλευρά του. Πληροφορήθηκα όμως ότι το σχέδιο που εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για επέκταση του στρατιωτικού αεροδρομίου κατά 1.000 στρέμματα, δεν υλοποιήθηκε ποτέ γιατί… διαλύθηκε η Σοβιετική Ενωση και δεν υπήρχε πλέον ανάγκη για νατοϊκό αερολιμένα στην περιοχή. Εύχομαι να μην χάσουμε πάλι το… τρένο (ή αν προτιμάτε το αεροπλάνο) των εξελίξεων και επιτέλους η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος να αποκτήσουν μια σύγχρονη διεθνή τουριστική πύλη. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015 16:15

NEWSLETTER