Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2015 18:06

Τουριστικά αναξιοποίητο το πολιτιστικό κεφάλαιο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τουριστικά αναξιοποίητο το πολιτιστικό κεφάλαιο

Για ένα ακόμα καλοκαίρι διοργανώθηκαν στη Μεσσηνία δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις οποίες παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές παρά την οικονομική κρίση και τα capital controls. Οι περισσότερες από αυτές ήταν υψηλής ποιότητας και πρόσθεσαν αξία στο τουριστικό προϊόν της περιοχής, αλλά φυσικά δεν έλειψαν και οι αρπαχτές που προκάλεσαν μουρμουρητά και δυσαρέσκεια.

Σίγουρα όμως οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, του Φεστιβάλ Μουσικής της Μάνης, του Φεστιβάλ Κορώνης και οι παραστάσεις στην Αρχαία Μεσσήνη έχουν ξεπεράσει όχι μόνο τα σύνορα της Μεσσηνίας αλλά και τα σύνορα της Ελλάδας προσελκύοντας θεατές και ακροατές από όλο τον κόσμο. 

Ομως το πολιτιστικό κεφάλαιο παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο, καθώς κράτος, δήμοι και ιδιώτες αδυνατούν μέχρι σήμερα να εκμεταλλευτούν τόσο τον πλούτο της παράδοσης όσο και τις σύγχρονες δημιουργίες. Δυστυχώς πολλοί τοπικοί άρχοντες, σύλλογοι και καταστηματάρχες έχουν μείνει στην εποχή των πανηγυριών και δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι οι εποχές άλλαξαν και ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω από… γουρνοπούλα και μπίρες για την προσέλκυση επισκεπτών. Ευτυχώς, για να δούμε και την αισιόδοξη πλευρά, ολοένα και περισσότεροι Μεσσήνιοι αντιλαμβάνονται ότι η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων δεν αφορά μικρές ομάδες κουλτουριάρηδων αλλά όλους τους πολίτες. 

Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών που απαιτούνται για να φιλοξενηθούν σπουδαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους. Για παράδειγμα είναι αναγκαία η δημιουργία ενός μεγάλου ανοιχτού θεάτρου στην παραλία της Καλαμάτας, καθώς το θεατράκι του Κάστρου δε μπορεί να φιλοξενήσει πολλούς θεατές. Εκτιμώ ότι το θέατρο του Κάστρου πρέπει να ανακατασκευαστεί και να φιλοξενεί εκδηλώσεις που απευθύνονται σε ολιγομελές κοινό. Παράλληλα πρέπει να κατασκευαστεί ένας μεγάλος χώρος για εκδηλώσεις κοντά στη θάλασσα και δεν νομίζω ότι η δημοτική αρχή Καλαμάτας θα βρει καλύτερο οικόπεδο από το γήπεδο των “Σφαγείων”. Ενα ανοιχτό θέατρο από το οποίο οι θεατές θα βλέπουν τη θάλασσα σίγουρα μπορεί να γίνει τοπόσημο και σημείο αναφοράς για την Καλαμάτα.

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2015 18:10

NEWSLETTER