Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016 17:14

Το κράτος συνέταιρος σε “λεόντειο εταιρεία” 

Γράφτηκε από τον

Το κράτος συνέταιρος σε “λεόντειο εταιρεία” 

Σύμφωνα με ανακοίνωση δικηγορικής παράταξης: Ενας δικηγόρος με εισόδημα 18.000 ευρώ με το νέο ασφαλιστικό καλείται να πληρώσει εισφορές 6.930 ευρώ, φόρο εισοδήματος 2.878 ευρώ, τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ, εισφορά αλληλεγγύης 126 ευρώ. Ετσι για εισφορές και άμεσους φόρους θα πληρώσει 10.584 και μαζί με την προκαταβολή φόρου 13.402 ευρώ που αντιστοιχούν στο 74,45% του εισοδήματός του.

Κάπου εδώ τελειώνουν οι υπολογισμοί της δικηγορικής παράταξης, αλλά οι φόροι που θα πληρώσει ο δικηγόρος δεν έχουν τελειωμό. Το κράτος - συνεταίρος θα εισπράξει ΦΠΑ και από τα 4.598 ευρώ που θα καταναλώσει ο δικηγόρος. Με συντελεστές 6%, 13% και 23% θα πληρώσει ΦΠΑ τουλάχιστον 600 ευρώ για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα αγοράσει. 

Συνολικά λοιπόν ο δικηγόρος θα πληρώσει για φόρους και εισφορές 14.000 από τα 18.000 ευρώ των εσόδων του. Το “συνεταιράκι” του στην … "λεόντειο εταιρεία" θα εισπράξει το 77,7% του εισοδήματός του. Οχι και άσχημα για το κράτος, αλλά… δυστυχώς δεν πρόκειται να εισπράξει ποτέ το “μερίδιό του” γιατί όχι μόνο οι δικηγόροι αλλά κανένας δεν είναι κορόιδο να πληρώνει το 77,7% των εσόδων του. Μόνο ένας ανόητος θα πίστευε ότι θα βρει κορόιδα που θα δουλεύουν για να πληρώνουν φόρους και εισφορές. Τι θα κάνουν λοιπόν οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι γιατροί, οι επαγγελματίες και οι αγρότες; Αν μπορούν δεν θα δηλώνουν τα εισοδήματά τους. Αν όμως προωθηθούν τελικώς οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, θα βάλουν… λουκέτο στο μαγαζί και θα κινήσουν για άλλες πολιτείες πιο συνεργάσιμες. Οσοι δεν μπορέσουν να φύγουν στο εξωτερικό, θα συνειδητοποιήσουν με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι είναι αδύνατη η διατήρηση του κράτους - συνέταιρου με φόρους και εισφορές των κορόιδων. 

Υπάρχει βεβαίως και το ενδεχόμενο κάποια στιγμή στο μέλλον να συζητήσουν σοβαρά οι κοινωνικοί εταίροι τη διάλυση της “λεόντειου εταιρείας”, τη μείωση των φόρων και την συρρίκνωση του σπάταλου κράτους. Προσωρινά οι περισσότεροι Ελληνες εξακολουθούν καταδικάζουν το… φιλελευθερισμό και όσους υποστηρίζουν από την αρχή της κρίσης ότι δεν υπάρχουν ανώδυνες λύσεις και μαγικές συνταγές. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016 17:16