Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016 17:07

Οταν καταρρεύσει η οικονομία πρώτα οι άνθρωποι θα πονέσουν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Από την αρχή της κρίσης το 2008 δεν έχω κουραστεί να υποστηρίζω ότι η πορεία προς την ανάπτυξη θα είναι πολύ οδυνηρή επειδή χρειάζεται αναδιάρθρωση της παραγωγικής δραστηριότητας για να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία.

Υποστήριζα επίσης και υποστηρίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι το χρέος αλλά η αδυναμία των επιχειρήσεων (δημόσιων και ιδιωτικών) να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας, προκειμένου να παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. 

Το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα λοιπόν δεν θα λυθεί με μείωση του χρέους αλλά με παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών που θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ. Για να αυξηθεί όμως το ΑΕΠ θα πρέπει να δημιουργηθούν ανταγωνιστικές επιχειρήσεις και αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο αφού η επιχειρηματική ελίτ και οι συντεχνίες θα αγωνιστούν σκληρά για να μην χάσουν τα προνόμια που απολαμβάνουν. Βεβαίως η κάθε ομάδα διεκδικεί να διατηρηθούν τα δικά της προνόμια και ζητεί οι μεταρρυθμίσεις να ισχύσουν για όλους τους άλλους. Από τους τραπεζίτες που πλημμύρισαν την αγορά με θαλασσοδάνεια έως τους ανίκανους που προσλήφθηκαν με ρουσφέτι, και από τις επιχειρήσεις “βαμπίρ” που επιβιώνουν φοροδιαφεύγοντας και εισφοροδιαφεύγοντας μέχρι τους εργολάβους που κοστολογούν τα δημόσια έργα τρεις φορές ακριβότερα από τα ιδιωτικά, όλοι διεκδικούν να μην αλλάξει τίποτα για τους ίδιους και να αλλάξουν όλα για όλους τους άλλους. 

Οι πολιτικοί απλώς υιοθετούν όλα τα αιτήματα για να κατακτήσουν την εξουσία και όταν αποκτήσουν την αράδα που δικαιούνται στην Ιστορία παραδίδουν τη σκυτάλη στον επόμενο για να γράψει και αυτός τη δική του αράδα. Ετσι το πρόβλημα επιδεινώνεται καθώς η ισχνή παραγωγική βάση συρρικνώνεται μέρα με τη μέρα, καθώς καλείται να πληρώσει ολοένα και περισσότερους φόρους και εισφορές προκειμένου να μην αλλάξει η κατεστημένη τάξη πραγμάτων. Σε έναν ορθολογικά ιδανικό κόσμο οι κοινωνικές ομάδες θα έκαναν αμοιβαίες υποχωρήσεις για το κοινό μελλοντικό καλό. Στην πραγματική ζωή αποδεικνύεται ότι κανένας δεν υποχωρεί πριν υποχωρήσουν οι άλλοι και έτσι αναπόφευκτα οδηγούμαστε στην πλήρη κατάρρευση. Μακάρι ο ελληνικός θεός της τελευταίας στιγμής να βάλει το χέρι του και να μην χρειαστεί να ζήσουμε μια τεράστια καταστροφή για να μπει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Δυστυχώς όμως οι αριθμοί άλλα δείχνουν και οι πολιτικοί εξακολουθούν να κοροϊδεύουν τον κόσμο με το σύνθημα “πρώτα ο άνθρωπος”. Οταν καταρρεύσει η οικονομία πρώτα οι άνθρωποι θα πονέσουν. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016 15:04