Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016 18:11

Τουριστικές ζώνες για ξενοδοχειακές μονάδες 

Γράφτηκε από τον

Τουριστικές ζώνες για ξενοδοχειακές μονάδες 

Πριν λίγες μέρες η βρετανική εφημερίδα "Daily Mirror" συμπεριέλαβε την Καλαμάτα στη λίστα με τους 10 πιο hot παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς για το 2016 και προχθές η "Telegraph" είχε τη Βοϊδοκοιλιά ανάμεσα στις 17 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας.

Οποιος πιστεύει ότι τα δημοσιεύματα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το συνέδριο των Βρετανών τουριστικών πρακτόρων που διεξήχθη το φθινόπωρο στην Costa Navarino, καλό είναι να σταματήσει εδώ την ανάγνωση του άρθρου γιατί στη συνέχεια θα διαβάσει όχι μόνο ότι δεν αρκεί η ομορφιά ενός προορισμού για την καθιέρωσή του, αλλά και ότι είναι αναγκαία η χρηματοδότηση της προβολής του από μεγάλες επιχειρήσεις. 

Βεβαίως οι τοπικοί άρχοντες -και γενικότερα οι πολιτικοί- έχουν πολλούς λόγους να κομπάζουν για τα αποτελέσματα των επισκέψεών τους σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού. Ομως αν δεν λειτουργούσε η Costa Navarino και αν η Aegean δεν έκανε βάση της το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, η Μεσσηνία θα παρέμενε ακόμα μια… τρύπα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Αυτή είναι η αλήθεια και κάποια στιγμή, αν θέλουμε να συζητήσουμε σοβαρά για την τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας, θα πρέπει τόσο οι τοπικοί άρχοντες όσο και γενικότερα οι πολιτικοί, να αναγνωρίσουν την τεράστια συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην καθιέρωση του νομού ως τουριστικού προορισμού και να σταματήσουν να παριστάνουν τους σωτήρες. 

Δεν έχουν λόγο οι τοπικοί άρχοντες και οι πολιτικοί στην προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης; Εχουν και παραέχουν, αλλά εκτός από ευχάριστα ταξίδια σε διεθνείς εκθέσεις θα πρέπει κάτι να κάνουν και για την αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών της Μεσσηνίας. Πρώτα από όλα κάτι θα πρέπει να κάνουν με πολλά υποβαθμισμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια που θυμίζουν κελί φυλακής και δυσφημούν το νομό. Θα πρέπει να δώσουν κίνητρα στους ιδιοκτήτες τους να τα αναβαθμίσουν εντός μια συγκεκριμένης προθεσμίας και στη συνέχεια να γίνει επαναξιολόγηση για να διαπιστωθεί ποια πληρούν τα στάνταρ που απαιτούνται. Κυρίως όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για το έλλειμμα κλινών στην Μεσσηνία, που εμποδίζει τόσο την περαιτέρω ανάπτυξη όσο και την χρονική επέκταση της τουριστικής σεζόν. Το έλλειμμα κλινών είναι ακόμα μεγαλύτερο στο αστικό κέντρο της Καλαμάτας και εμποδίζει την καθιέρωση της μεσσηνιακής πρωτεύουσας ως προορισμού για city break. Τοπικοί άρχοντες, πολιτικοί, επιχειρηματίες και  επενδυτές θα πρέπει να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν σοβαρά και χωρίς προκαταλήψεις τη χωροθέτηση ειδικών τουριστικών ζωνών για την ανάπτυξη μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Μόνο έτσι η Μεσσηνία θα αποκτήσει γρήγορα το κρίσιμο μέγεθος των κλινών που απαιτούνται για να κάνει ένα μεγάλο βήμα ανάπτυξης. Διαφορετικά η οικονομική μεγέθυνση θα ακολουθήσει τους γνωστούς ανατολίτικους ρυθμούς και κανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί σε μια δεκαετία όταν θα πάψει να είναι εμπόλεμη ζώνη η Βόρεια Αφρική. Η Μεσσηνία έχει μια μεγάλη ευκαιρία και την έχει σήμερα. Αύριο ίσως είναι αργά και μακροπρόθεσμα θα… είμαστε όλοι νεκροί. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016 18:15