Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011 16:18

Ενωση μακριά από πρόσωπα και κόμματα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ισορροπίες, μεθοδεύσεις, συμβιβασμοί, σκοπιμότητες κυριάρχησαν στην προχθεσινή κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΑΣ Μεσσηνίας για τη λήψη συγκεκριμένων πειθαρχικών μέτρων κατά των υπηρεσιακών στελεχών, σχετικά με τα "φέσια" πελατών τα οποία η Ενωση δεν πρόκειται να εισπράξει ποτέ.
Σύμβουλοι που μέχρι πρότινος είχαν τις ίδιες απόψεις και κοινή στάση σ’ όλα τα θέματα, διαχώρισαν τη θέση τους για να πετύχουν την απόφαση που ήθελαν, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το καλό της ΕΑΣ και το συμφέρον των παραγωγών - μελών και συνεταίρων.
Η προχθεσινή διαδικασία κατέδειξε γιατί η Ενωση πνέει τα λοίσθια, γιατί βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση και το μέλλον της είναι αβέβαιο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Επιβεβαιώθηκε ότι με τη σημερινή της μορφή δεν έχει προοπτική, δεν έχει αύριο, και το νομοσχέδιο Σκανδαλίδη για τους συνεταιρισμούς φαντάζει λυτρωτικό για την ΕΑΣ και τη συνέχειά της.
Δεν είναι δυνατόν μια συνεταιριστική οργάνωση του επιπέδου της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας να λειτουργεί με λογικές παρελθόντος, με τέτοια παρεΐστικη, προσωπική και κομματική φιλοσοφία. Δεν μπορεί να κυριαρχεί το βόλεμα των δικών μας παιδιών, συγγενών και φίλων των μελών του Δ.Σ. ή κομματικών ημετέρων.
Πώς γίνεται οι υπηρεσιακοί να κάνουν κουμάντο χωρίς να ρωτούν και να λογαριάζουν τον πρόεδρο, το προεδρείο και τη διοίκηση; Αν γινόταν αυτό, υπάρχουν ούτως ή άλλως τεράστιες πολιτικές ευθύνες. Και δεν μπορεί η οργάνωση να λειτουργεί για την εξυπηρέτηση φίλων σε βάρος των συμφερόντων της κι οι υπεύθυνοι της διοίκησης να μη γνωρίζουν ή να κάνουν πως δε γνωρίζουν. Μ’ όλα αυτά, το 1-1,5 και 2 ή 2,5 εκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν, και λίγα ήταν.
Η οργάνωση που θα διαδεχθεί την Ενωση πρέπει να στηθεί σε υγιείς βάσεις, με νέα πρόσωπα και ιδέες, μακριά από προσωπικές και κομματικές επιδιώξεις. Να είναι πραγματικά το μαγαζί όλων των αγροτών. Αλλιώς, ας το διαλύσουν.

 

Γιάννης Σινάπης