Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2016 23:26

Τα θέματα της δημόσιας υγείας διαχρονικά στο προσκήνιο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τα θέματα της δημόσιας υγείας διαχρονικά στο προσκήνιο

 

Κρούσματα σαλμονέλας έκαναν την εμφάνισή τους τις τελευταίες ημέρες στην Καλαμάτα αναγκάζοντας το ΚΕΕΛΠΝΟ να ζητήσει από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες επιδημιολογική διερεύνηση της υπόθεσης και στοιχεία για το τι συνέβη. Εικάζεται ότι πιθανόν το πρόβλημα δημιουργήθηκε από κατανάλωση γουρνοπούλας, γεγονός που φέρνει στην επιφάνεια τα κρίσιμα ζητήματα δημόσιας υγείας.

Οι επαγγελματίες διατηρούν με το σωστό τρόπο τη γουρνοπούλα και κάθε είδους τρόφιμα πριν και μετά το μαγείρεμα; Λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, ώστε να μην διατρέχουν οποιονδήποτε κίνδυνο οι καταναλωτές; Οι απαντήσεις φυσικά στα παραπάνω ερωτήματα, αλλά και σε διάφορα άλλα σχετικά, ποικίλλουν ανάλογα με την υπευθυνότητα του κάθε επαγγελματία. Κρίσιμο ζήτημα πάντως παραμένει το κατά πόσο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορούν να αποτελούν... Κέρβερο και το πώς τελικά ο καταναλωτής μπορεί να νιώθει ασφαλής.

Προφανώς και δεν αποτελεί λύση ούτε η αποχή ούτε και η καχυποψία, αλλά η επαγρύπνηση. Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν καταστήματα, που μόνο σεβασμό δεν δείχνουν προς τους πελάτες τους και αργά ή γρήγορα αυτό γίνεται αντιληπτό. Αυτό όμως δεν μπορεί επ' ουδενί να καταδικάσει κάθε επαγγελματία.

Αναγνώστης μάλιστα, με αφορμή τα κρούσματα σαλμονέλας, επικοινώνησε με την “Ε” και αναφέρθηκε και σε μία ακόμα επικίνδυνη περίπτωση, που έχει να κάνει με κρεοπωλεία, τα οποία έχουν διάφορα κρέατα κρεμασμένα ακόμα και στο πεζοδρόμιο, εκτεθειμένα σε πάσης φύσεως μικρόβια. “Μέχρι πρόσφατα σκεφτόμουν ότι δεν με πειράζει, γιατί δεν ψωνίζω από αυτό το κατάστημα”  τόνισε και συνέχισε: “Πλέον όμως συνειδητοποίησα ότι κι όμως με αφορά, καθώς μπορεί αυτό το κρέας να μου το σερβίρουν είτε σε κάποιο κατάστημα, είτε σε φιλικό σπίτι”. 

Μέσα λοιπόν από τέτοιες καταστάσεις καλό είναι να μαθαίνουμε και τελικά να γινόμαστε -στο μέτρο του δυνατού πάντα- υπεύθυνοι καταναλωτές. 

 

 


NEWSLETTER