Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018 15:04

Υπάρχουν λύσεις για την προστασία από τα λύματα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Υπάρχουν λύσεις για την προστασία από τα λύματα

 

Υπάρχουν τρόποι που μπορεί να δώσουν λύσεις στο θέμα των λυμάτων και της ρύπανσης στην αποστραγγιστική γράνα Μουτελάκη και σε άλλα παρόμοια χαντάκια στην περιοχή μεταξύ του δρόμου Ασπρόχωμα - Μεσσήνη, του Μπουρνιά και των εκβολών Παμίσου.

Μπορεί ο δήμαρχος Καλαμάτας να ζήτησε τη λήψη μέτρων από τον κατασταλτικό μηχανισμό, από την Αστυνομία, το Λιμενικό και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, αλλά δεν είναι οι μόνες υπεύθυνες υπηρεσίες. Ο δήμος και η ΔΕΥΑΚ οφείλουν πρώτα να εφαρμόσουν και τα μέτρα, που αφορούν αυτούς. Για παράδειγμα, ο δήμαρχος κάνει λόγο για βυτιοφόρα που “κόβει” ο βιολογικός καθαρισμός, γιατί έχουν επιβαρυμένο φορτίο και για τα οποία ενημερώνουν κι εγγράφως την Αστυνομία και το Λιμενικό. Και αυτό για να ελέγξουν πού πάνε τα συγκεκριμένα λύματα.

Η ΔΕΥΑΚ εφαρμόζει τον κανονισμό λειτουργίας του βιολογικού, για τους απρόσεκτους ή ασυνείδητους βυτιοφορείς; Επιβάλλει σε βάρος τους τα μέτρα που προβλέπει ο κανονισμός; Ειδοποιείται η Διεύθυνση Μεταφορών κι Επικοινωνιών που έχει δώσει τις άδειες στα βυτιοφόρα για να μεταφέρουν αστικά λύματα, πως μεταφέρουν και άλλα λύματα που δεν έχουν σχέση με αυτές τις άδειες; Ειδοποιείται το Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μεσσηνίας, για να ενημερωθεί για την επιχείρηση από την οποία προέρχονται τα λύματα με το επιβαρυμένο φορτίο; Για να ελέγξει στη συνέχεια την άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της συγκεκριμένης επιχείρησης και να διαπιστώσει αν προβλέπονται λύματα με επιβαρυμένο φορτίο; Και αν προβλέπονται, γιατί δεν τα μεταφέρει όπως πρέπει, με άλλο κατάλληλο μέσο και σε άλλο νόμιμο, αδειοδοτημένο χώρο επεξεργασίας και όχι στον βιολογικό;

Αλήθεια, όπως μάθαμε, δεν είναι μόνο η Αστυνομία και η Τροχαία που μπορούν και πρέπει να ελέγξουν τα βυτιοφόρα που μεταφέρουν λύματα στην Καλαμάτα, ενώ προέρχονται από δήμους που έχουν βιολογικό καθαρισμό. Είναι και τα μικτά κλιμάκια ελέγχου των Δ.Χ. φορτηγών - βυτιοφόρων, στα οποία μετέχουν Διεύθυνση Μεταφορών, Αστυνομία και Λιμενικό. Εχουν συγκροτηθεί και λειτουργούν τα συγκεκριμένα κλιμάκια.

Και κάτι τελευταίο που αφορά το δήμο και τη ΔΕΥΑΚ. Εχουν πάρει όλα τα μέτρα που πρέπει, ώστε στραγγίδια από τη λυματολάσπη του βιολογικού να μην καταλήγουν με τίποτα στα αποστραγγιστικά κανάλια της περιοχής;

Λύσεις υπάρχουν για να προστατευτούν τα κανάλια και το περιβάλλον σε όλη αυτή την ευαίσθητη περιοχή. Αρκεί να εφαρμόζονται οι νόμοι και οι κανονισμοί και να μην ρίχνει ο κάθε αρμόδιος το μπαλάκι στον άλλον.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018 14:29

NEWSLETTER