Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012 16:24

Η Πιερία δείχνει το δρόμο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Γιάννης Σινάπης



Οι πολίτες της Πιερίας έδειξαν το δρόμο. Κατέρριψαν τους νόμους της αγοράς και της ελεύθερης οικονομίας και τους μετέτρεψαν σε μύθους. Κατάργησαν τους μεσάζοντες και τους κερδοσκόπους που δεν μπορούν χρόνια τώρα να χτυπήσουν όλες οι κυβερνήσεις της χώρας, όπως ισχυρίζονται ότι θέλουν. Και στήριξαν αγρότες, ανθρώπους του μόχθου και της γης, καθώς και προϊόντα της χώρας τους, ονομαστά, που είχαν καταντήσει να είναι στα αζήτητα.
Η πατάτα από το Νευροκόπι που πήγαινε για πέταμα, που την αγνοούσαν οι Ελληνες έμποροι γιατί δεν τους άφηνε το κέρδος που ήθελαν, βρήκε αγοραστές στην Πιερία και μάλιστα σε τιμή που συμφέρει και τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Και υποχρέωσε μεγάλα καταστήματα της περιοχής που κονόμαγαν, να ρίξουν αισθητά τις τιμές στη δική τους πατάτα, για να μην τους μείνει αδιάθετη και ζημιωθούν οικονομικά.
Η κρίση και τα μνημόνια οδηγούν στο δρόμο της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης. Αναπτύσσουν συλλογικές δράσεις και πρωτοβουλίες πρωτόγνωρες, ξυπνούν τα ένστικτα και τα αντανακλαστικά της κοινωνίας που ξυπνάει από το λήθαργο. Είναι η απάντηση της κοινωνίας στα μνημόνια και στην κυριαρχία του κέρδους και των αγορών. Είναι η συσπείρωση των ανθρώπων, που αντιδρούν στη θεοποίηση του κέρδους και της κονόμας, με πράξεις. Αφησαν τα λόγια και τις φωνές οι κάτοικοι της Πιερίας και απάντησαν με πράξεις πως η αξιοπρέπεια και η περηφάνια των ανθρώπων αντέχει, παρά τα σκληρά μέτρα και την κυριαρχία της πολιτικής που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους.
Το παράδειγμα της Πιερίας δείχνει το δρόμο και σ' εμάς και αφήνει αισιοδοξία κι ελπίδα στους πατατοπαραγωγούς της Μεσσήνης και του Μπουρνιά, στους αγρότες κηπευτικών της Μεσσηνίας, που τόσα χρόνια τους εκμεταλλεύονταν. Ηρθε η ώρα να δώσει και ο τόπος μας την απάντησή του στα παιχνίδια των κερδοσκόπων και να στηρίξει τον κόσμο που δοκιμάζεται.