Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 21:05

Οφειλόμενη απάντηση της ελληνικής πολιτείας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Οφειλόμενη απάντηση της ελληνικής πολιτείας

 

Την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών για τις μαρτυρικές πόλεις επικρίνει αυτές τις μέρες ο δήμαρχος Καλαμάτας, γιατί δεν προωθεί το ομόφωνο αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου να αναγνωριστεί η μεσσηνιακή πρωτεύουσα ως μαρτυρική πόλη.

Την αφορμή για τις επικρίσεις την έδωσε η συζήτηση στο Συμβούλιο για την ανακήρυξη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ως επίτιμου δημότη, όπου σύμβουλοι των μειοψηφιών εκφράζοντας επιφυλάξεις και αντιρρήσεις επεσήμαναν πως η Καλαμάτα είναι μαρτυρική πόλη, καθώς οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν εκατοντάδες κατοίκους της.

Σωστά ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι δεν μπορείς να ζητείς αναγνώριση από Γερμανό Πρόεδρο, όταν δεν σε έχει αναγνωρίσει η ελληνική πολιτεία.

Είναι αλήθεια ότι ο Δήμος Καλαμάτας πολύ αργά θυμήθηκε και ζήτησε την αναγνώριση της οφειλόμενης τιμής στους εκτελεσθέντες πατριώτες – δημότες από την πολιτεία. Ολα αυτά τα χρόνια δεν είχε υποβληθεί κανένα τέτοιο αίτημα. Και μάλιστα τα τελευταία χρόνια αναβαθμίστηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους εκατοντάδες εκτελεσθέντες πατριώτες στις 8 Φεβρουαρίου 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο παλιό στρατόπεδο του 9ου Σ.Π., οι οποίοι θάφτηκαν στα κρυφά σε ομαδικούς τάφους στην άμμο, στη Δυτική Παραλία, στα παλιά σφαγεία της πόλης.

Από το αρχείο βρήκα επίσκεψη του δημάρχου στον τέως υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, τον περσινό Αύγουστο, όπου ο κ. Νίκας του παρέδωσε έγγραφο αίτημα, την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σχετικό υποστηρικτικό πόνημα για τη συμπερίληψη της Καλαμάτας στις μαρτυρικές πόλεις της κατοχικής περιόδου 1941-1944. Και είχε συμφωνηθεί να προωθηθεί από πλευράς υπουργείου ταχύτατα το αίτημα για κατάταξη της Καλαμάτας στις μαρτυρικές πόλεις.

Το αίτημα εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα. Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου οφείλει να απαντήσει, είτε θετικά είτε αρνητικά. Και να τεκμηριώσει την απόφασή της με επιστημονικά και ιστορικά στοιχεία, αξιοκρατικά και αντικειμενικά. Δεν είναι θέμα που σηκώνει εξυπηρέτηση, χάρη, ούτε μικροπολιτική σκοπιμότητα. Είναι απονομή δικαιοσύνης, απόδοση οφειλόμενης τιμής και μνήμης στους Καλαματιανούς που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και τους οποίους η Καλαμάτα είχε ξεχάσει για πολλά χρόνια, φοβούμενη μήπως χαρακτηριστεί ιδεολογικά αρνητικά, λόγω του γενικότερου κλίματος που επικρατούσε στη χώρα και την περιοχή μέχρι τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Στο κλίμα αυτό ήταν και η χθεσινή αναφορά αντιδημάρχου, στο γραφείο του δημάρχου πως και το ΕΑΜ σκότωσε κόσμο, όπως οι Γερμανοί.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 17:42
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τρένο, δίχως φρένο... Το ΚΙΝΑΛ “φρένο” στον Τατούλη; »

NEWSLETTER