Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018 20:11

Ελεγχοι για συμμόρφωση και τήρηση της νομιμότητας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας έκανε τη δουλειά του, αλλά αυτό δεν φθάνει για να σταματήσει η ρύπανση στα κανάλια του ΓΟΕΒ, στο “βάλτο”, στον κάμπο μεταξύ Καλαμάτας και Μεσσήνης.

Οπως δεν αρκούν και τα πρόστιμα που επέβαλε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, μετά τις αυτοψίες και τις εισηγήσεις του Κλιμακίου.

Η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συνεχής, οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι τακτικοί και διαρκείς και να μην γίνονται μόνο μετά από καταγγελίες και διαμαρτυρίες κατοίκων, παραγωγών κι επαγγελματιών, όταν δεν μπορούν να σταθούν από τη βρόμα και τη δυσοσμία.

Τα πρώτα πρόστιμα για τη ρύπανση έπεσαν στη ΔΕΥΑΚ για τον βιολογικό καθαρισμό και τη λυματολάσπη. Ηταν τις μέρες με την ανυπόφορη δυσοσμία και τη θολή εικόνα στη γράνα Μουτελάκη. Είχε διαπιστωθεί τότε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διαχείριση της λυματολάσπης και πως η ΔΕΥΑΚ δεν τηρούσε τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. Ακολούθησαν έρευνες στις βιομηχανικές - βιοτεχνικές μονάδες της περιοχής, όπου βεβαιώθηκαν σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις, γι’ αυτό κι έπεσαν και πρόστιμα.

Ελεγχοι έχουν γίνει και στις κτηνοτροφικές μονάδες από την Επιτροπή Σταβλισμού της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, όπου και κει οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για παραβάσεις.

Από τον έλεγχο δεν γλίτωσε και ο ΓΟΕΒ Παμίσου, που έφαγε πρόστιμο 500 ευρώ και από τότε εντατικοποίησε τους καθαρισμούς σε κανάλια και χαντάκια αρμοδιότητάς του. Οι καθαρισμοί βοήθησαν τους ελέγχους του ΚΕΠΠΕ και τη διαπίστωση των παραβάσεων.

Επειδή, ο ΓΟΕΒ δεν έχει χρήματα, θα πρέπει να πιέζει για χρηματοδοτήσεις, ώστε να καθαρίζει και κανάλια και δρόμους αρμοδιότητάς του, για να μην γίνονται ζούγκλα.

Το πιο σημαντικό είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν αν οι παρανομίες ξηλώθηκαν και αν η ΔΕΥΑΚ και οι μονάδες της περιοχής συμμορφώθηκαν και τηρούν τη νομιμότητα. Αν τηρούν τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς τους όρους, για να προστατευτούν τα κανάλια και το περιβάλλον και να καθαρίσει η περιοχή.

Για να σταματήσει ο “βάλτος” να είναι η χαβούζα της περιοχής δίπλα στην Καλαμάτα, πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και με συνέπεια τα αίτια της ρύπανσης.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018 15:14