Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 23:25

Ποια τα χαρακτηριστικά του νέου Πανεπιστημίου Πελοποννήσου;

Γράφτηκε από τον

Ποια τα χαρακτηριστικά του νέου Πανεπιστημίου Πελοποννήσου;

 

“Ζεστό” είναι τα τελευταία 24ωρα το ζήτημα της συγχώνευσης του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Πελοποννήσου, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού ακαδημαϊκού ιδρύματος, που θα αποτελείται και από νέες σχολές και τμήματα.

Η πρόταση μάλιστα που διέρρευσε κάνει λόγο για ίδρυση ακόμα και Πολυτεχνικής Σχολής στην Τρίπολη, όπου διατηρείται και θα είναι και η έδρα του Πανεπιστημίου. Αυτό πάντως που έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε είναι ποιο το χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση των νέων σχολών και τμημάτων, καθώς ο στόχος να συμπεριλαμβάνονται στο μηχανογραφικό του νέου έτους μάλλον είναι ουτοπικός.

Νέες πανεπιστημιακές σχολές δεν ιδρύονται από την μία ημέρα στην άλλη και συνεπώς η επιτροπή, που έχει αναλάβει όλο αυτό το σχεδιασμό προφανώς έχει κάποια ειδική μέριμνα για το χρονικό πλάνο ίδρυσης των νέων δομών. Σήμερα πάντως στο όριο κινείται η λειτουργία των υπαρχουσών εκπαιδευτικών δομών, κάτι που ουσιαστικά δείχνει ότι ίσως πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι για το μέλλον.

Εμφανώς αναβαθμισμένη από όλο αυτό το σχέδιο εμφανίζεται η Τρίπολη, καθώς όχι μόνο παίρνει την έδρα και του αναβαθμισμένου Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αλλά καλείται να φιλοξενήσει και σημαντικά νέα τμήματα του υπό ίδρυση ιδρύματος.

Στους διαδρόμους πάντως τόσο του ΤΕΙ όσο και του σημερινού Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα συζητείται έντονα αυτή η αναβάθμιση της αρκαδικής πρωτεύουσας σε αντιδιαστολή με όσα (δεν) παίρνει η μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αλλωστε αυτό το “παζάρι” μεταξύ των δομών, που θα φιλοξενήσει κάθε πόλη ήταν ψηλά στην ατζέντα όλων όσοι εδώ και καιρό έχουν ξεκινήσει αυτή την ιστορία της συγχώνευσης.

Πρωταρχικός στόχος φυσικά η δημιουργία ενός δυνατού ακαδημαϊκού ιδρύματος, που θα έχει ανταγωνιστικές σχολές, με στόχο την παροχή ουσιαστικής γνώσης. Αλλά και με στόχο να μην αποτελεί μία “μηχανή” παραγωγής αποφοίτων, αλλά μία εστία γνώσης για τους φοιτητές, οι οποίοι θα μπορέσουν να ενταχθούν ενεργά στην πόλη για όσο διάστημα φοιτούν και δεν θα μετακινούνται σε αυτήν για 1-2 ημέρες την εβδομάδα, απλώς και μόνο για τις υποχρεωτικές παρουσίες.

Η πορεία θα δείξει αν υπάρχει όντως ένα ρεαλιστικό πλάνο για τη δημιουργία ενός νέου Πανεπιστημίου με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή αν απλώς θα γίνει μία προσπάθεια εξορθολογισμού των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων με ένα... περιτύλιγμα ανανέωσης.