Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 22:37

Οι πρόεδροι των κοινοτήτων κρίνουν τον υποψήφιο της ομάδας Νίκα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Μία σύντομη αλλά έντονη προεκλογική βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα στη “μάχη” για την ανάδειξη του υποψηφίου δημάρχου από τη σημερινή παράταξη Νίκα.

Από τη στιγμή που αποφασίστηκε το μοντέλο της εκλογής στις τάξεις του... εκλογικού σώματος έχει ξεκινήσει μπαράζ επαφών. Από τη μία οι υποψήφιοι με αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα προς τους συναδέλφους τους ζητούν στήριξη και από την άλλη δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι κοινοτήτων το συζητούν μεταξύ τους.

Βασικό σημείο τριβής έως τώρα ήταν ο τρόπος της εκλογής και ιδιαίτερα αν η διαδικασία θα ήταν μεταξύ των δημοτικών συμβούλων, εάν θα συμπεριληφθούν και οι πρόεδροι των χωριών (όπως κι έγινε) ή εάν θα κληθούν να ψηφίσουν και οι επιλαχόντες της παράταξης Νίκα από το 2006.

Στη διαδικασία που αποφασίστηκε, δικαίωμα ψήφου έχουν 53 άτομα (24 δημοτικοί σύμβουλοι και 29 πρόεδροι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων). Από τους 24 δημοτικούς συμβούλους, η Μαρία Οικονομάκου, που έχει ήδη δηλώσει υποψηφιότητα για δήμαρχος, με χθεσινή της δήλωση ξεκαθάρισε ότι η ίδια δεν θα λάβει μέρος στις εσωτερικές εκλογές, αλλά συνεχίζει απερίσπαστη τον δικό της αγώνα για τον Δήμο Καλαμάτας. Συνεπώς το εκλογικό σώμα αριθμεί πλέον 52 άτομα. Από την εκλογική επιτροπή διευκρινίστηκε ότι θα υπάρξει μέριμνα για να ψηφίσουν ηλεκτρονικά και όσοι για οποιονδήποτε λόγο θα είναι απόντες, αλλά ήδη κάποιοι σύμβουλοι προβληματίζονται γι’ αυτό, καθώς “αίρεται η μυστικότητα της ψήφου”.

Δεδομένες πρέπει να θεωρούνται οι υποψηφιότητες του Παύλου Μπουζιάνη και του Θανάση Βασιλόπουλου, ενώ δυνατή προσπάθεια για να τεθούν στη “μάχη” καταβάλλουν οι Νίκος Μπασακίδης και Παναγιώτα Ντίντα.

Αυτό που πάντως έχει γίνει αντιληπτό στους εμπλεκόμενους είναι η δύναμη που έχουν πλέον οι πρόεδροι των κοινοτήτων, καθώς υπερτερούν αριθμητικά των δημοτικών συμβούλων. Αυτή την παράμετρο προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν εκλογικά οι “μονομάχοι”, με σκοπό να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Οσον αφορά τη μετεκλογική ενότητα, αυτή έχει ουσιαστικά εξελιχθεί σε γρίφο, καθώς ουδείς μπορεί να δεσμευτεί και να δεσμεύσει κανέναν ότι θα γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των εσωτερικών εκλογών. Δεδομένων λοιπόν και των ήδη δεδηλωμένων υποψηφιοτήτων από τον ίδιο πολιτικό χώρο, το κεντροδεξιό στρατόπεδο στον Δήμο Καλαμάτας διέρχεται αναμφισβήτητα κρίση, η οποία έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα εκτονωθεί μέχρι το Μάιο ή αν αυτό το σίριαλ βρίσκεται ακόμα στην αρχή του!