Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 19:13

Το μεγάλο στοίχημα της πόλης που πρέπει να κερδίσουμε

Γράφτηκε από τον

Το μεγάλο στοίχημα της πόλης που πρέπει να κερδίσουμε

 

Είμαστε υπέρ των αναπλάσεων, των πεζοδρόμων και των ποδηλατοδρόμων που ομορφαίνουν την Καλαμάτα. Την κάνουν πιο ελκυστική και αναβαθμίζουν το επίπεδο ζωής των κατοίκων της, όλων εμάς που ζούμε στην πόλη.

Τα έργα αυτά μας αρέσουν, γιατί οι ίδιοι περπατάμε και μας προτρέπουν συνολικά να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Να αφήσουμε το αυτοκίνητο στο σπίτι και να μετακινηθούμε με τα πόδια ή με τα ποδήλατα, για να πάμε στο κέντρο για τις δουλειές μας ή για καφέ. Να μην ξεχνάμε, μάλιστα, ότι για κάποιες περιοχές υπάρχει και η εξυπηρέτηση με την αστική συγκοινωνία, που έχει βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα και είναι πιο συνεπής.

Μέσα σε όλα αυτά που δεν είναι και τόσο ιδανικά, καθώς πρόκειται για νοοτροπίες και αντιλήψεις χρόνων που είναι δύσκολο να αλλάξουν, υπάρχει και η νέα πραγματικότητα. Είναι οι καινούργιες αναπλάσεις που ετοιμάζονται στην Αναγνωσταρά, στην 23ης Μαρτίου, στην Κολοκοτρώνη και στην πλατεία Υπαπαντής. Το Ιστορικό Κέντρο θα γίνει πιο όμορφο και πιο ελκυστικό, εμπορικά σημεία θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά.

Ομως, θα μειωθούν πολλές θέσεις στάθμευσης, νόμιμες που εξυπηρετούν ντόπιους κι επισκέπτες και συμβάλλουν στην κίνηση μιας σημαντικής περιοχής της πόλης. Είμαστε υπέρ των έργων, πρέπει να γίνουν, γιατί θα ομορφύνουν και θα αναβαθμίσουν τις περιοχές. Ωστόσο, πρέπει να δούμε το ζήτημα της στάθμευσης που είναι πολύ σοβαρό.

Το κακό είναι ότι η υπόθεση της συνολικής κυκλοφοριακής μελέτης της πόλης, με έμφαση στην περιοχή αυτή, έχει ατονήσει. Η σημερινή δημοτική αρχή οφείλει να προετοιμάσει το έδαφος, να ανοίξει τη συζήτηση και κυρίως η επόμενη, με διάλογο με όλες τις δημοτικές παρατάξεις και με τη συμβολή των ειδικών, μελετητών – συγκοινωνιολόγων μαζί με το ζήτημα της κίνησης των οχημάτων, να αναζητήσει λύσεις για το θέμα της στάθμευσης. Να βρει τρόπους τα αυτοκίνητα των επισκεπτών να μην φθάνουν στο κέντρο της πόλης και οι μόνιμοι κάτοικοι να παρκάρουν έστω και λίγο πιο μακριά και να μην καταλαμβάνουν γωνίες ή να καβαλάνε πεζοδρόμια.

Να εστιάσουμε στο ζήτημα της αλλαγής νοοτροπίας, να μάθουμε να περπατάμε ή να χρησιμοποιούμε τα ποδήλατα και την αστική συγκοινωνία, όταν μας δίνεται η δυνατότητα. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της πόλης για το επόμενο διάστημα και πρέπει να το κερδίσουμε.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 17:22