Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019 16:38

Ο θρησκευτικός τουρισμός μπορεί να βοηθήσει τη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον

Ο θρησκευτικός τουρισμός μπορεί να βοηθήσει τη Μεσσηνία

Η προχθεσινή άφιξη στην πόλη της Καλαμάτας του κυπριακού κρουαζιερόπλοιου “Salamis Filoxenia” επιβεβαίωσε τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού της περιοχής μας.

Τρία πούλμαν με επισκέπτες, αλλά και άλλοι με ταξί, πήγαν στο μοναδικό και πασίγνωστο στην Ορθοδοξία προσκύνημα της Αγίας Θεοδώρας στο Βάστα Μεγαλόπολης. Την ίδια εκδρομή είχαν πραγματοποιήσει Κύπριοι ορθόδοξοι επισκέπτες και στην περσινή κρουαζιέρα του ίδιου πλοίου. Μάλιστα, μετά την Αγία Θεοδώρα τότε είχαν επισκεφθεί και τον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής και προσκύνησαν την εικόνα της Παναγίας.

Εντάξει, ο τόπος μας δεν έχει την αναγνωρισιμότητα και την ελκυστικότητα των Μετεώρων, του Αγίου Ορους ή της Παναγίας στην Τήνο, όμως μπορεί να ελπίζει και να αξιοποιήσει τον θρησκευτικό τουρισμό.

Είναι η Υπαπαντή που έχει μεγάλη επισκεψιμότητα τις μέρες της γιορτής της και αρκετά Σαββατοκύριακα κατά τη διάρκεια του χρόνου, προσελκύοντας πιστούς από την Αθήνα και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Είναι τα μοναστήρια στο Βουλκάνο και στη Δήμιοβα, που προσελκύουν κόσμο τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά και τα προσκυνήματα της Σγράππας στην Πυλία και της Ελεήστριας στην Κορώνη.

Είναι όμως και το Ανδρομονάστηρο, η Μονή της Βελανιδιάς, αλλά και ο εμβληματικός ναός των Αγίων Αποστόλων, που εκτός από θρησκευτική αξία και παράδοση έχουν και ιστορική αξία.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2016, σ’ ένα ειδικό ερωτηματολόγιο με ενότητες που σχετίζονται με τα σημαντικότερα ιερά προσκυνήματα της χώρας, έως και τη διαδικτυακή παρουσία των ναών, κλήθηκαν να απαντήσουν οι μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδας. Οπως προέκυψε μετά τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων από τους κληρικούς, οι περιοχές προσκυνηματικών περιηγήσεων που συνδυάζουν τουριστική αναγνωρισιμότητα και θρησκευτικά μνημεία και ζητούνται από τους επισκέπτες -με βάση και τα στοιχεία των τουριστικών πρακτόρων- είναι η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα σε ποσοστό 80%.

Στο Β' Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, που πραγματοποιήθηκε στη Λεπτοκαρυά Πιερίας υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, τονίστηκε ότι “ο θρησκευτικός – προσκυνηματικός τουρισμός, ως επικουρική μορφή τουριστικής ανάπτυξης, μπορεί να βοηθήσει την τοπική ανάπτυξη περιοχών, οι οποίες χρήζουν επιπρόσθετης οικονομικής τόνωσης”.

Και μια τέτοια περιοχή μπορεί και πρέπει να είναι η Μεσσηνία.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019 15:10