Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 16:24

Ο Ταΰγετος δικαιούται φροντίδα και προστασία

Γράφτηκε από τον

Ο Ταΰγετος δικαιούται φροντίδα και προστασία

Στα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι τόσο τα εν εξελίξει όσο και τα δημοπρατημένα έργα στο συγκεκριμένο δρόμο περιλαμβάνουν τοποθέτηση μεγάλης έκτασης προστατευτικών πλεγμάτων και εκτιμάται πως το φαινόμενο θα αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Χωριών Ταϋγέτου εκτιμούν ως θετική τη στάση τόσο του αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου όσο και των στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων, οι οποίοι άκουσαν τις διαπιστώσεις των κατοίκων των χωριών και ανταποκρίθηκαν στις παρατηρήσεις τους για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου”: Από την ενημέρωση της Συντονιστικής Επιτροπής για την αυτοψία της Δευτέρας για τις κατακρημνίσεις στην παλιά εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης.

Τα μέλη της Συντονιστικής δήλωσαν πως θα είναι αρωγοί στις προσπάθειες κάθε υπηρεσίας της Περιφέρειας και του Δήμου Καλαμάτας, προκειμένου να αποκτήσει η περιοχή του Ταϋγέτου ένα ασφαλές και αξιοπρεπές οδικό δίκτυο. Δήλωσαν, επίσης, ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την εξέλιξη των παρεμβάσεων, ευελπιστώντας ότι θα είναι αποτελεσματικές και εντός του χρονοδιαγράμματος που τις διέπει.

Είναι θετικό το γεγονός της συνεννόησης και της συνεργασίας της Περιφερειακής Ενότητας με τους ανθρώπους των χωριών του Ταϋγέτου. Γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε αδιαφορία κι εγκατάλειψη, παρά τις υποσχέσεις που δίνονταν. Και γι’ αυτό πολύ καλά θα κάνουν τα μέλη της Συντονιστικής να παρακολουθούν την εξέλιξη των παρεμβάσεων και των νέων υποσχέσεων.

Το Νοέμβριο του 2015 έγραφα σε αυτή τη στήλη με τίτλο “Ο Ταΰγετος δικαιούται φροντίδα και προστασία”: «Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός και ανήσυχος, υποψιασμένος, για να διαπιστώσεις την αδιαφορία και την επικινδυνότητα ενός δρόμου, στον οποίο αξίζει άλλη τύχη. Το βλέπεις μπροστά σου, το βιώνεις οδηγώντας. Μπαίνοντας στη Μεσσηνία, λίγο μετά την πινακίδα που γράφει "Χάνι της Κατσαβίνας", συναντάς το πρώτο "μπάλωμα" στο δρόμο. Παρακάτω, λίγο πριν το ξυλοπριστήριο της Αρτεμισίας, υπάρχει το δεύτερο "μπάλωμα". Χειρότερα και πιο επικίνδυνα τα πράγματα εδώ. Και στις δύο περιπτώσεις το πρόβλημα είναι χρόνιο, αλλά δεν έχει ακόμα θεραπευτεί. Συνεχίζοντας, συναντάς το γνωστό πρόβλημα με τις πέτρες που πέφτουν στο δρόμο και απειλούν τα διερχόμενα οχήματα. Είναι φανερό ότι η νέα εργολαβία για την προστασία έχει καθυστερήσει. Και τώρα που ξεκίνησε, πρέπει να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς. Πριν γίνει κανένα κακό και μας φταίξει η κακιά η ώρα».

Τα προβλήματα αυτά παραμένουν ή και χειροτέρεψαν μετά από 4 χρόνια και κάτι.

Θα το τονίσουμε ξανά: Ο Ταΰγετος δικαιούται φροντίδα και προστασία. Αξίζει άλλη τύχη, με προοπτική.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 14:08