Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 17:54

Δεν είναι ώρα για μαγκιές και καουμποϊλίκια

Γράφτηκε από τον

Δεν είναι ώρα για μαγκιές και καουμποϊλίκια

Σε πανδημία ανακήρυξε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την κατάσταση με τον κορονοϊό, γεγονός που έχει ουσιαστικά να κάνει με την ανίχνευση σημαντικού αριθμού κρουσμάτων σε περισσότερες από τις μισές χώρες του κόσμου.

Πάνω από 118.000 κρούσματα σε 114 χώρες και με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 4.300, μπορεί εύκολα κανείς να καταλάβει ότι ο κορονοϊός αφήνει οδυνηρό αποτύπωμα στον πλανήτη, κάτι που φυσικά κάνει σαφή την επιτακτική ανάγκη αυστηρής τήρησης των περιοριστικών μέτρων, που ανά περιοχή επιβάλλονται από τις επίσημες Αρχές.

Τι πρέπει όμως να κάνει καθένας από εμάς διαβάζοντας τα “σκληρά” στατιστικά του κορονοϊού; Η απάντηση είναι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν σε ατομικό, οικογενειακό και έπειτα συλλογικό επίπεδο έναντι του εαυτού μας, του περίγυρού μας, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας κατ' επέκταση. Με λίγα λόγια, δεν είναι ο κατάλληλος καιρός για μαγκιές και καουμποϊλίκια έναντι των μέτρων προφύλαξης και πρόληψης.

Ας ξεκινήσουμε από τα απλά και βασικά μέτρα ατομικής υγιεινής και ας συνεχίσουμε με την εφαρμογή των οδηγιών και υποδείξεων, που γίνονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και τους άλλους φορείς, που συντονίζουν την όλη κατάσταση στην Ελλάδα. Μόνο έτσι μπορούμε από εδώ και πέρα να ελπίζουμε σε έλεγχο της κατάστασης.

Ο κορονοϊός δεν βλέπει κόμματα, χρώματα, πορτοφόλια και άλλα συναφή. Αφορά όλους, κάθε έναν ξεχωριστά, και πρέπει να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας.

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται ευνόητα και απλοϊκά, αλλά δυστυχώς δεν είναι δεδομένα για όλους.

Κλείνοντας ας θυμηθούμε τη φράση με την οποία έκλεινε η χθεσινή ανακοίνωση του Νοσοκομείου Καλαμάτας για τα δύο αρνητικά δείγματα: “Είναι η ώρα της ατομικής και της συλλογικής ευθύνης”.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 17:58