Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 19:10

Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς

Σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας της ανθρωπότητας εξελίσσεται αυτή που βιώνουμε, με τον εφιάλτη του κορονοϊού να είναι παρών.

Στην Ελλάδα καταβάλλεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια από τις Αρχές και από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, ώστε μέσα από μία σειρά πρωτόγνωρων, αλλά άκρως απαραίτητων μέτρων, η χώρα να μην μετατραπεί σε νέα Ιταλία ή Ισπανία και να περιοριστούν στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο οι εφιαλτικές συνέπειες του COVID-19.

Στη Βρετανία πάλι η κατάσταση εξελίσσεται σε κωμικοτραγωδία με αυξημένες πιθανότητες να γυρίσει σε... δράμα. Τα τελευταία 24ωρα διαβάζουμε για την “ανοσία της αγέλης” (herd immunity). Τι είναι όμως αυτό; “Ανοσία της αγέλης” είναι όταν αρκετά άτομα γίνονται ανθεκτικά σε μια ασθένεια -μέσω εμβολιασμού ή προηγούμενης έκθεσης- και δεν μπορούν πλέον οι ιοί να διαδοθούν σημαντικά στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Είναι αυτό μία ενδεδειγμένη λύση για τον αποτελεσματικό περιορισμό της ασθένειας στη Μεγάλη Βρετανία; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι, αν αυτό δεν αποδώσει να πάει... στράφι όλη η προσπάθεια, που καταβάλλουν πάνω από 160 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα;

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος γιατρός ή γενικότερα βιοεπιστήμονας για να πει ότι δεν είναι ώρα για τέτοιους πειραματισμούς. Και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περάσει έτσι η χαλαρότητα, με την οποία φαίνεται να αντιμετωπίζει η Βρετανία την κατάσταση επιτρέποντας ακόμα τη διεξαγωγή μαζικών συγκεντρώσεων για μαραθώνιο, συναυλίες κ.ά.

Τα όσα γίνονται ακόμα στη χώρα μπορούν να τα επιβεβαιώσουν και Ελληνες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς εκεί.

Είναι η ώρα, μετά από πάρα πολλά χρόνια, όλος ο πλανήτης Γη να αντιληφθεί ότι είναι ανάγκη να συμμαχήσει ενάντια στον κοινό εχθρό, τον κορονοϊό. Και όταν με το καλό ο “πόλεμος” τελειώσει, θα υπάρχει το περιθώριο και για πειραματισμούς σε επιστημονική βάση, αλλά και για πιθανή αναθεώρηση των βασικών αξιών της κοσμοθεωρίας πολλών.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 17:22

NEWSLETTER