Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013 06:55

Η αξιοποίηση του Ταϋγέτου ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα με την ολοκλήρωσή του μετέτρεψε την Πελοπόννησο σε μια γειτονιά και ουσιαστικά απομένει ο κλάδος Λεύκτρο - Σπάρτη για να συμπληρωθεί η άνετη σύνδεση των μεγάλων πόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οσο κι αν κάποιοι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, αυτή τη διαδρομή θα ακολουθούν πλέον όσοι θέλουν να ταξιδέψουν από την Καλαμάτα στη Σπάρτη, αφού σε περίπου 1 χρόνο η σημερινή εθνική οδός Καλαμάτα -Σπάρτη μέσα από τον Ταΰγετο δεν θα είναι πια η βασική μας επιλογή. Αλλωστε πρόκειται για μια διαδρομή πανέμορφη, αλλά... άθλια από οδική άποψη. Προφανώς η κατασκευή του νέου αυτοκινητοδρόμου και η... αλλαγή δρομολογίου είναι κάτι που θα φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους και τις τοπικές οικονομίες της μεσσηνιακής και της λακωνικής πρωτεύουσας. Τι θα απογίνει όμως με την παλιά διαδρομή; Προσωπική μου άποψη είναι ότι μια σειρά περιορισμένων σε έκταση και κόστος - αλλά κομβικής σημασίας για την αναβάθμιση της ασφάλειας- παρεμβάσεων είναι απαραίτητη.

Κάποιος μπορεί φυσικά να πει “Τι λες ρε αδερφέ, εδώ λεφτά δεν έχουμε και θα φτιάχνουμε νεκρούς δρόμους;”. Δεν είναι όμως έτσι, καθώς το συγκεκριμένο οδικό τμήμα με τις κατάλληλες προϋποθέσεις μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη διέξοδο για την τουριστική αναβάθμιση και αξιοποίηση του Ταϋγέτου.

Ενός βουνού με ατελείωτη ομορφιά, το οποίο όμως προς το παρόν είναι επί της ουσίας προσιτό μόνο στους μυημένους στα ορεινά. Με πλήρη σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στην ιστορική ταυτότητα των περιοχών θα πρέπει να υπάρξει οργανωμένο πλάνο για την ανάδειξη των δυνατοτήτων που έχει κάποιος επισκεπτόμενος τον Ταΰγετο.

Εχουμε δίπλα μας έναν περιβαλλοντικό θησαυρό, ο οποίος με τη σωστά οργανωμένη πολιτική μπορεί να δώσει και σημαντική οικονομική ανάσα σε αρκετό κόσμο. Αρκεί να το θέλουμε πραγματικά και να σταματήσουμε να τον... διαφημίζουμε ως περιοχή σε πανελλαδικό επίπεδο μόνο για τη Μαραθόλακκα και τα συναφή...

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013 23:58
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δεν αρκεί η ελιά Ακραία... »