Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021 21:06

Το κράτος υπονομεύει την προσπάθεια ανάκαμψης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Αφαντα παραμένουν τα δίκτυα στο Φιλιατρινό φράγμα, το πιο σημαντικό έργο αγροτικής υποδομής της Μεσσηνίας. Μνημείο ασυνέπειας του κράτους, παθογένειας και αποτυχίας του πολιτικού συστήματος, το συγκεκριμένο έργο.

Από αυτή τη στήλη έχω γράψει αρκετές φορές και έχω επισημάνει την τεράστια σημασία του έργου, έχοντας γίνει γραφικός.
Στις 8 Οκτωβρίου 2016 έγραφα: “Το Φιλιατρινό φράγμα, το πιο σημαντικό αρδευτικό έργο της Μεσσηνίας τα τελευταία χρόνια, κατασκευάστηκε. Είναι κοντά στην ολοκλήρωσή του, έτοιμο να κλείσει και να γεμίσει με νερό. Το έργο και τη μεγάλη σημασία του, καθώς και την αδυναμία λειτουργίας του, χωρίς τα δίκτυα, μας υπενθύμισε το κλιμάκιο των βουλευτών της Ν.Δ. που την περασμένη Παρασκευή περιόδευσε σε περιοχές της Μεσσηνίας. Χαρακτηριστικά σημείωσαν ότι «η Τριφυλία είναι τόπος μεγάλης δημιουργικότητας και πολλών δυνατοτήτων». Επεσήμαναν την ανάγκη ολοκλήρωσης του Φιλιατρινού φράγματος που θα οδηγήσει το νερό μέχρι το τελευταίο χωράφι και μίλησαν για αδράνεια της σημερινής κυβέρνησης. Δεν είχαν άδικο, αλλά δεν είπαν όλη την αλήθεια. Γιατί αδράνεια, και μάλιστα μεγαλύτερη, επέδειξε η δική τους κυβέρνηση, που δε φρόντισε ταυτόχρονα με την υλοποίηση του έργου του φράγματος, να προωθήσει, να εντάξει στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και να δημοπρατήσει το εξίσου σπουδαίο έργο των δικτύων”.
Στις 27 Φεβρουαρίου 2018, στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρατηρούσε: “Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το στρατηγικής σημασίας ζήτημα των εγγειοβελτιωτικών έργων, έχουν καταγραφεί οι ανάγκες της Περιφέρειας και ολοκληρώνεται η διαδικασία ιεράρχησής τους. Εχουν κατατεθεί προτάσεις για 22 έργα, που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2014-2020. Στον κατάλογο των έργων αυτών, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η κατασκευή του φράγματος Φιλιατρινού Μεσσηνίας, η κατασκευή του φράγματος Ασωπού Κορινθίας…”.
Τρία χρόνια και πλέον μετά, με κυβέρνηση της Ν.Δ., και ακόμα δεν υπάρχει πρόοδος. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας ετοιμάζεται να πάει στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για να του θέσει την ανάγκη υλοποίησης του έργου.
Το ανακόλουθο κράτος υπονομεύει την προσπάθεια ανάκαμψης της Μεσσηνίας και της πατρίδας μας.