Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 21:08

Πώς παρουσιάζει η Καλαμάτα την έναρξη της Επανάστασης;

Γράφτηκε από τον

Πώς παρουσιάζει η Καλαμάτα την έναρξη της Επανάστασης;

Μέρα γιορτής σήμερα για την Καλαμάτα, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την απελευθέρωσή της.

Μέρα με συμβολισμούς αλλά και με ιδιαίτερη σημασία για όλη την Ελλάδα, καθώς η μεσσηνιακή πρωτεύουσα ήταν η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για τη γνωστή συνέχεια.
Πώς όμως η Καλαμάτα παρουσιάζει προς τα έξω όλα αυτά τα ιστορικά γεγονότα; Μέχρι σήμερα βασικό γεγονός κάθε χρόνο τέτοια μέρα είναι η τελετή της αναπαράστασης, που συγκεντρώνει παραδοσιακά χιλιάδες πολίτες γύρω από την πλατεία 23ης Μαρτίου. Κάτι που πρέπει φυσικά από του χρόνου να συνεχιστεί, καθώς φέτος αναβλήθηκε ελέω κορονοϊού.
Ωστόσο όλο αυτό είναι κυρίως επετειακού χαρακτήρα και απευθύνεται στο “εντός των τειχών” κοινό. Τα γεγονότα της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης με όσα ξεκίνησαν από τη Μάνη και εκτυλίχθηκαν στην Καλαμάτα έχουν τέτοια αξία όμως που η περιοχή πρέπει και μπορεί να βρει τρόπους να τα αναδείξει σε πιο μόνιμη βάση και όχι απλώς κάθε χρόνο κατά την εθνική επέτειο.
Στις 22 Ιουνίου 2018 από αυτήν εδώ τη στήλη είχαμε αναφερθεί στην ανάγκη ίδρυσης “ενός μουσειακού χώρου, που με τη χρήση των νέων τεχνολογιών θα παρουσιάζει ανάγλυφα τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία του ελληνικού κράτους και όχι μόνο. Και όλο αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει με εκπαιδευτικό προσανατολισμό, ώστε σχολεία από όλη τη χώρα να επισκέπτονται την Καλαμάτα για να δουν με διαδραστικό τρόπο όσα παρουσιάζονται στα σχολικά βιβλία. Το κόστος για κάτι τέτοιο φυσικά δεν είναι μικρό, το κέρδος όμως τόσο για την ευρύτερη περιοχή όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο θα είναι πολύ μεγάλο. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με το Τμήμα Ιστορίας μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο σε μία τέτοια προσπάθεια, καθώς πέραν των οικονομικών πόρων απαιτείται σοβαρή επιστημονική προσπάθεια από ανθρώπους με επάρκεια και όρεξη”.
Όλα όσα διεξάγονται γύρω από το πρόγραμμα “Καλαμάτα 1821: δρόμοι ελευθερίας” είναι σημαντικά. Ίσως πρέπει όμως, δεδομένης και της χρονικής συγκυρίας, να αποφασιστεί ότι το εγχείρημα της παρουσίασης των γεγονότων από την πόλη θα πρέπει να λάβει μεγαλύτερη κλίμακα. Και από τη μία να υπάρχει η δυνατότητα οι μαθητές όλης της χώρας να γνωρίσουν διαδραστικά τα γεγονότα του 1821, από την άλλη σε πιο επιστημονικό επίπεδο να προχωρήσει η περίφημη πρόταση του καθηγητή Ενεπεκίδη για ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Μελέτης Επαναστάσεων στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Σημείωση: Στο ίδιο πλαίσιο για τη Μεσσηνία εντάσσεται και η ανάγκη ανάδειξης των γεγονότων της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, που ουσιαστικά άνοιξαν το δρόμο για τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, τα οποία όμως στην πράξη δεν έχουν λάβει σε εθνικό επίπεδο την προβολή που πρέπει.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 21:11