Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021 10:16

Το πεδίο βολής Σχίζας ακυρώνει την τουριστική προοπτική

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Δυσάρεστη έκπληξη και αρνητική εξέλιξη για την αναπτυξιακή προοπτική μιας από τις πιο τις ελκυστικές περιοχές της Μεσσηνίας αποτελεί η είδηση για την επαναλειτουργία του πεδίου βολής στη Σχίζα, από την Πολεμική Αεροπορία.


Χωρίς διάθεση διαμόρφωσης ή έκφρασης άποψης για τον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας, θεωρούμε ότι η επαναλειτουργία του πεδίου βολής βάζει φρένο στην αναπτυξιακή πορεία και ακυρώνει την τουριστική προοπτική της περιοχής Φοινικούντας και Μεθώνης. Μιας περιοχής που έχει επενδύσει στον τουρισμό, που έχει ικανοποιητική τουριστική εικόνα τα τελευταία χρόνια και προσδοκά σε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη – στην οποία ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν η Σχίζα και τα άλλα νησάκια που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura.
Την ώρα που η περιοχή περιμένει έργα για την προστασία του Κάστρου της Μεθώνης και για την πιο γρήγορη και πιο ασφαλή πρόσβαση, όπως είναι ο οδικός άξονας Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη και η βελτίωση στο τμήμα Τζάνε – Καλαμάκι, ενημερώνεται για αποφάσεις που την οδηγούν σε οπισθοδρόμηση.
Εκπαιδευτικές πτήσεις και βολές στην περιοχή δεν ταυτίζονται με την αναπτυξιακή προοπτική της, με τις τουριστικές επενδύσεις, με τις μοναδικές φυσικές ομορφιές της και τον ιστορικό της πλούτο.
Η απόφαση για επαναλειτουργία του πεδίου βολής δικαιώνει όλους αυτούς που είχαν εκφράσει επιφυλάξεις και ανησυχίες, όταν γνωστοποιήθηκε η δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο της 120 ΠΕΑ. Φαίνεται ότι είχαν δίκιο, όταν έλεγαν ότι ένα τέτοιο κέντρο δεν μπορεί να μην υποστηρίζεται από ένα πεδίο βολής στην περιοχή.
Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας διαβεβαιώνει ότι το πεδίο βολής στη Σχίζα θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την εκπαίδευση των Ικάρων της Καλαμάτας, δεν θα πετούν στην περιοχή μαχητικά και η τουριστική ανάπτυξη δεν θα διαταραχθεί.
Το θέμα είναι σοβαρό για την περιοχή και όλη τη Μεσσηνία. Δήμος Πύλου – Νέστορος και Περιφέρεια Πελοποννήσου οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλία, για να υπάρξει ξεκάθαρη ενημέρωση και να δοθούν δεσμεύσεις για το παρόν και το μέλλον. Η τουριστική προοπτική της περιοχής είναι αναμφισβήτητη και θα πρέπει να ενισχυθεί, όχι να υπονομευτεί.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 21:18