Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021 22:36

Γιατί να μην θέλουμε τα κρουαζιερόπλοια;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Γράφει ο Δημήτρης Πλεμμένος

Κατέπλευσε προχθές στο λιμάνι της Καλαμάτας το πρώτο κρουαζιερόπλοιο μετά από δύο χρόνια ανοίγοντας έτσι και τη φετινή διά θαλάσσης τουριστική σεζόν για την περιοχή. Το πλοίο μετέφερε περίπου 250 επιβάτες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν σχόλια του τύπου “καλώς τους δεχθήκαμε, αλλά δεν τους είδαμε και πουθενά κ.λπ.”, αφήνοντας να εννοηθεί ουσιαστικά ότι η παρουσία τους δεν είχε κάποια επίδραση στην τοπική οικονομία. 

Κάποιοι εξ αυτών περιηγήθηκαν στην πόλη, ενώ οι περισσότεροι με τουριστικά λεωφορεία επισκέφθηκαν αρχαιολογικούς χώρους και άλλα αξιοθέατα. Αυτά τα τουριστικά λεωφορεία προφανώς δεν προσέφεραν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, αλλά αμείφθηκαν για ό,τι έκαναν.

Ας πάρουμε ως δεδομένο ότι η οικονομική συμβολή των εν λόγω τουριστών ήταν μηδαμινή για την τοπική οικονομία. Μήπως αυτό θα πρέπει περισσότερο να μας προβληματίσει παρά να μας δημιουργήσει μία τάση να μην είμαστε δεκτικοί σε άλλα κρουαζιερόπλοια; Και στην τελική, ακόμα κι αν η τοπική οικονομία δεν έχει άμεσο σημαντικό κέρδος, είναι αυτός λόγος να μην τα θέλουμε στην περιοχή μας;

Είναι στο χέρι της πόλης και της κάθε πόλης να δημιουργήσει κατά την υποδοχή των τουριστών τέτοιες συνθήκες που θα τους διατηρήσουν εντός και θα τους δημιουργήσουν τη διάθεση να καταναλώσουν και να αγοράσουν ενδεχομένως κάποια τοπικά προϊόντα. Όλα αυτά φυσικά όχι σε ένα κιτς ντεκόρ, που συχνά έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε τέτοιου τύπου υποδοχές.

Εξάλλου υπάρχουν και τα έμμεσα κέρδη, που είναι η διαφήμιση της περιοχής στον κύκλο τους μέσα από τις όμορφες εμπειρίες, που οι ίδιοι θα βιώσουν. Και πλέον δεν χρειάζεται να περιμένουν κάποιες εβδομάδες για να τις μοιραστούν, μιας και το Instagram και το Facebook αποτελούν στη στιγμή το καλύτερο μέσο διαφήμισης και το ερέθισμα να δουν και άλλοι ποια και πού είναι αυτή η πόλη που επισκέπτονται οι φίλοι τους.

Ας μην τα μετράμε όλα άμεσα με το χρήμα, αλλά ας βλέπουμε λίγο μπροστά και ας αξιοποιούμε όλους αυτούς τους προβληματισμούς για να βελτιώσουμε ως πόλη τις συνθήκες υποδοχής κάθε επισκέπτη, με όποιο μέσο κι αν αυτός φθάνει στην περιοχή μας.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021 21:57