Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021 19:39

Πώς και πότε θα συνδεθούν οι δύο αυτοκινητόδρομοι της Πελοποννήσου;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γράφει ο Δημήτρης Πλεμμένος

Μόνο ως καλά νέα μπορούν να αξιολογηθούν όλα όσα ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το “πράσινο φως” για την κατασκευή του πολυσυζητημένου οδικού τμήματος Πάτρα - Πύργος.

Εδώ και πολλούς μήνες, όταν η συζήτηση έφτανε στον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο, η άμεση απάντηση ήταν: “Το θέμα είναι υπό αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρέπει να περιμένουμε”. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και η εισήγηση ήταν -όπως αναμενόταν- θετική και έτσι ανοίγει πλέον ο δρόμος ώστε να  προχωρήσουν οι διαδικασίες σε εθνικό επίπεδο. Στόχος είναι τους πρώτους μήνες του 2022 να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των εργοταξίων και να ξεκινήσουν το συντομότερο οι εργασίες, ώστε αν όλα προχωρήσουν όπως προβλέπεται ο δρόμος να κυκλοφορείται στο σύνολό του το 2024.

Τα νέα αυτά, αν και σε πρώτο πλάνο αφορούν την Ηλεία και την Αχαΐα, εντούτοις δεν αφήνουν ανεπηρέαστη και τη Μεσσηνία. Από τη μία η επέκταση της Ολυμπίας Οδού έως τον Πύργο θα μειώσει γενικότερα τις χρονοαποστάσεις στη Δυτική Πελοπόννησο και από την άλλη φέρνουν πιο κοντά τον χρόνο συζήτησης είτε για την τύχη του υπόλοιπου τμήματος της Ολυμπίας Οδού έως την Τσακώνα, είτε για την πιθανότητα ένωσης της Ολυμπίας Οδού με τον αυτοκινητόδρομο Α7 (“Μορέας”) μέσω του κάθετου άξονα Λεύκτρο - Αρχαία Ολυμπία.

Τόσο από κυβερνητικής πλευράς, όσο και από τη μεριά των αυτοδιοικητικών φορέων θα πρέπει να μην χαθεί χρόνος και να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους. Ας μην περιμένουν (και εμείς μαζί τους) την παράδοση του Πάτρα - Πύργος για να δουν από εκεί και μετά πώς θα ολοκληρωθεί η σύνδεση των αυτοκινητοδρόμων και τι μπορεί να γίνει και με τα υπόλοιπα μέσα που θα συνδέσουν τα διάφορα μέρη της Πελοποννήσου (βλ. σιδηρόδρομος).

Οσο γρηγορότερα γίνουν γνωστά τα πραγματικά δεδομένα αλλά και οι δυνατότητες επέκτασης των οδικών έργων, τόσο πιο καλό θα είναι για όλες τις περιοχές, που περιμένουν να δουν τι πραγματικά έχουν να περιμένουν από τα υπό συζήτηση έργα υποδομής.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021 20:14