Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 19:25

Οι πολίτες θα κρίνουν τη συνεργασία ή τη συναλλαγή

Γράφτηκε από τον

Οι πολίτες θα κρίνουν τη συνεργασία ή τη συναλλαγή

 

Του Γιάννη Σινάπη

 “Πορευόμαστε ενώνοντας δυνάμεις, κάναμε πράξη την απλή αναλογική” υποστήριξε ο δήμαρχος Καλαμάτας την περασμένη Κυριακή στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις δημαιρεσίες, απαντώντας στις έντονες επικρίσεις των παρατάξεων της μειοψηφίας, με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση του Ανδρέα Καραγιάννη και τον ορισμό - ανταμοιβή του ως αντιδημάρχου.

Η πρώτη μου αυθόρμητη αντίδραση ήταν αρνητική. Θεώρησα ότι ο δήμαρχος, λειτουργώντας επικοινωνιακά, μας δουλεύει. Σκεπτόμενος όμως και αναλογιζόμενος τη μέχρι τώρα τακτική του, την πορεία της δημοτικής αρχής, τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, κατέληξα ότι έχει δίκιο.

Γιατί η απλή αναλογική, με τους υποστηρικτές της και τους πολέμιούς της, έχει και τα θετικά και τα αρνητικά της. Και αυτό ζούμε στο Δήμο Καλαμάτας.

Γιατί ο δήμαρχος συνεργάστηκε με παρατάξεις με τις οποίες ήταν πολύ κοντά πολιτικά, κομματικά, ιδεολογικά. Αυτό έγινε με την παράταξη της Ελένης Αλειφέρη. Συνεργάστηκε με την παράταξη, ήρθε σε συμφωνία με την επικεφαλής της. Υπήρξε, δηλαδή, προγραμματική σύγκλιση ή κάτι τέτοιο. Και αξιοποίησε τα στελέχη της σε θέσεις ευθύνης. Το ίδιο έγινε και με τον Δημήτρη Κουκούτση. Η συνεργασία ακυρώθηκε όταν ο τελευταίος, ως πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, καταδικάστηκε.

Κάποια αντίστοιχη συνεργασία πήγε να γίνει και με τη Μαρία Οικονομάκου, όμως η συμφωνία χάλασε πολύ νωρίς.

Ωστόσο, ο δήμαρχος συνεργάστηκε και με συμβούλους παρατάξεων των μειοψηφιών. Εστειλε το μήνυμα ότι αν ανεξαρτητοποιηθούν είναι καλοδεχούμενοι σε θέσεις ευθύνης, έμμισθες και άμισθες. Κάτι σαν πρόσκληση σε αποστασία, σε συναλλαγή. Και βρήκε ανταπόκριση. Στις περισσότερες των περιπτώσεων βοήθησε η ιδεολογική - κομματική συγγένεια, που έκανε πιο εύκολη τη μεταπήδηση και τη συνεργασία για τις επόμενες εκλογές. Γιατί αυτές είναι κινήσεις με το βλέμμα στην αυτοδιοικητική αναμέτρηση του 2023.

Ολα αυτά κρίνονται και αξιολογούνται από τους πολίτες και για το νόμιμο και για το ηθικό. Και αυτά θα τα λάβουν υπόψη τους στην κρίση και στην επιλογή τους στις επόμενες εκλογές.

Κλείνοντας, να σημειώσω ότι η απλή αναλογική δεν έκανε κακό στο Δήμο Καλαμάτας. Αντίθετα, ήταν θετική σε κάποια κρίσιμα ζητήματα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 18:59