Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 22:45

Με τα αυτονόητα έργα θα υπάρξει ελπίδα για τον Ταΰγετο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Με τα αυτονόητα έργα θα υπάρξει ελπίδα για τον Ταΰγετο

Του Γιάννη Σινάπη

Εγραφα στις αρχές Μαρτίου: «“Ο Ταΰγετος εκπέμπει SOS” τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Χωριών Ταϋγέτου. Κι εκφράζοντας την ανησυχία της, σε επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής σημειώνει πως τα πολλά προβλήματα στην περιοχή “έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια συνθήκες εγκατάλειψης του δάσους, με κίνδυνο αυτό να καταστραφεί μία ακόμα φορά και ίσως οριστικά”. ...Και δυστυχώς, όλα αυτά δεν είναι το μοναδικό ζήτημα για τον Ταΰγετο. Σε απάντηση στο σχόλιό μας για την εργολαβία των 3 εκ. ευρώ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, για παρεμβάσεις στον εθνικό δρόμο Καλαμάτα - Σπάρτη, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος μας ενημερώνει ότι “εκκρεμεί η κρίση του δικαστηρίου”».

Την περασμένη εβδομάδα σε ρεπορτάζ στον Ταΰγετο διαπίστωσα κι έγραψα: «Επικίνδυνος κι εγκαταλελειμμένος είναι ο δρόμος Σταυρωτό Δεντρί προς Νεοχώρι Αρκαδίας και προς Καστόρι - Γεωργίτσι Λακωνίας, στην καρδιά του Ταϋγέτου. Ενας από τους πιο σημαντικούς δρόμους του ελκυστικού ορεινού όγκου, καθώς ενώνει 3 νομούς. Ο δρόμος έχει βυθίσματα που δεν φαίνονται, ενώ υπάρχουν και σημεία που έχουν τοποθετηθεί πλαστικά κολονάκια, ακόμα και στη μέση του δρόμου, για να προειδοποιούν τους οδηγούς».

Η Πολιτεία, - Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμος Καλαμάτας και κεντρική εξουσία -, οφείλει να βρει λύσεις, να προστατεύσει και να αναδείξει τον Ταΰγετο. Να κάνει τα αυτονόητα. Να προχωρήσει και να ολοκληρώσει τις δύο εργολαβίες των 3 εκ. ευρώ. Να προχωρήσει και να ολοκληρώσει τη σημαντική εργολαβία αποκατάστασης των κατολισθήσεων - καθιζήσεων στον εθνικό δρόμο, που ξεκίνησε πρόσφατα. Να εντάξει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του δρόμου από το Σταυρωτό Δεντρί προς Αρκαδία και Λακωνία. Και να χρηματοδοτήσει με περισσότερα χρήματα το Δασαρχείο Καλαμάτας για τον καθαρισμό και τη συντήρηση των πιο βασικών δασικών δρόμων του βουνού.

Με αυτές τις στοιχειώδεις παρεμβάσεις θα είναι πραγματικό το οποιαδήποτε ενδιαφέρον για τον Ταΰγετο και όχι για τις εντυπώσεις και για “τα μάτια του κόσμου”. Με τα αυτονόητα έργα θα υπάρξει ελπίδα για τον Ταΰγετο.


NEWSLETTER