Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023 19:43

Πάνω από όλα το δημόσιο συμφέρον στα έργα

Γράφτηκε από τον

Πάνω από όλα το δημόσιο συμφέρον στα έργα

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Για το έργο ανάπλασης της οδού Ναυαρίνου, μεταξύ Φαρών και Ακρίτα, που παραμένει σταματημένο εδώ και καιρό, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος απάντησε σε ερώτησή μας: “Θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες η Ναυαρίνου. Αυτή τη στιγμή το βάρος έχει πέσει όλο στην Υπαπαντή, όπως καταλαβαίνετε. Ιδια συνεργεία είναι, μη νομίζετε ότι υπάρχουν πολλές επιλογές. Θα έχετε ακούσει φαντάζομαι για το πόσο μεγάλη έλλειψη υπάρχει σε τεχνικό προσωπικό”. Απάντηση που αφήνει ερωτηματικά και δίνει άλλοθι στους εργολάβους, δικαιολογώντας τις καθυστερήσεις και τους προκλητικά αργούς ρυθμούς υλοποίησης των έργων.

Η μόνη δικαιολογία των καθυστερήσεων είναι οι εκρηκτικές αυξήσεις στην αγορά, στα υλικά για την κατασκευή των έργων, τη στιγμή που τα έργα δημοπρατήθηκαν πριν την κρίση και τις ανατιμήσεις κι έχουν μεγάλες εκπτώσεις.

Ωστόσο, για αυτά τα έργα και για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η κυβέρνηση ενέκρινε ανατιμήσεις, πολύ μικρότερες από τις αυξήσεις των υλικών. Και τις ανατιμήσεις αυτές ο δήμαρχος τις δέχθηκε για το κρίσιμο έργο του νέου αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές Πηδήματος στην Καλαμάτα, καλώντας τον εργολάβο να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις το έργο.

Το ίδιο μήνυμα οφείλει να στείλει ο δήμαρχος σε όλους τους εργολάβους που υλοποιούν έργα στον δήμο. Δεν γίνεται να αποδέχεται το γεγονός ότι ένας εργολάβος που έχει αναλάβει δύο έργα ταυτόχρονα, μπορεί να τα δουλεύει εναλλάξ και να τα καθυστερεί, αδιαφορώντας για τις συμβατικές προθεσμίες και για τις παρατάσεις που ζητούνται και δίνονται κατά κανόνα με αστείες δικαιολογίες -και που στο τέλος μάλιστα δεν τηρούνται. Υπάρχει ζήτημα άνισου ανταγωνισμού, όταν ο εργολάβος που πήρε δύο έργα ταυτόχρονα, έχει θετική μεταχείριση.

Πάνω από όλα είναι το δημόσιο συμφέρον, η πόλη και οι πολίτες, που περιμένουν την υλοποίηση των έργων με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία και την τήρηση των συμβατικών προθεσμιών.

Επειδή σιγά - σιγά επανέρχεται η κανονικότητα στην υλοποίηση των έργων, με εκπτώσεις πραγματικές που διαμορφώνει η αγορά, άλλοθι και δικαιολογίες δεν επιτρέπονται.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023 21:36