Παρασκευή, 26 Μαϊος 2023 20:08

Σεβασμός στις αποφάσεις για τον δημόσιο χώρο

Γράφτηκε από τον

Σεβασμός στις αποφάσεις για τον δημόσιο χώρο

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Για χάος στα πεζοδρόμια και τις πεζοδρομήσεις της Καλαμάτας από τα τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων μίλησε ο σύμβουλος της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Γιώργος Λαζαρίδης, πρωταθλητής στο τένις με αμαξίδιο, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Επιβεβαιώνοντας προηγούμενη αναφορά του επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Βασίλη Τζαμουράνη για το ίδιο ζήτημα, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της συγκεκριμένης κατάστασης άτομα με αμαξίδιο, τυφλοί και γονείς με καροτσάκια και ζήτησε η αλληλεγγύη στα ΑμεΑ να υπάρχει στην πράξη.

Το θέμα της καταχρηστικής κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από τραπεζοκαθίσματα στην πόλη της Καλαμάτας έθεσε ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης με ερώτησή του στο ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος που παραδέχθηκε το πρόβλημα, απάντησε ότι για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση πέφτουν αρκετά πρόστιμα. Την κατάσταση που επικρατεί στο βόρειο αναπλασμένο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου από τα τραπεζοκαθίσματα επέκρινε στο ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος.

Οι συγκεκριμένες αναφορές καταδεικνύουν ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τα τραπεζοκαθίσματα και την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων στην Καλαμάτα. Φωνάζουν ότι απαιτείται να δοθεί λύση, να εφαρμοστούν τα νόμιμα, οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τον καθορισμό της ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων.

Οπου δεν υπάρχουν επικαιροποιημένες αποφάσεις, όπως στο αναπλασμένο βόρειο πεζοδρόμιο, για τα τραπεζοκαθίσματα, οφείλουν να ληφθούν. Για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας και κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Για να μη δίνονται υποσχέσεις για τάξη και νομιμότητα και στην πράξη να επικρατεί χάος. Οταν τα μεγάλα λόγια τα παίρνει ο αέρας, είναι τσάμπα μαγκιές.

Και αυτό γιατί στα πεζοδρόμια, τις πεζοδρομήσεις και τις πλατείες προτεραιότητα αποτελεί ο πολίτης, ο πεζός. Σε αυτόν ανήκουν πρωτίστως οι κοινόχρηστοι χώροι. Και όταν το υπόσχεσαι, πρέπει να το κάνεις πράξη.

Και για να προλάβουμε τυχόν ενστάσεις: Η εφαρμογή της νομιμότητας δεν αποτελεί κυνήγημα και στοχοποίηση της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης. Η επιχειρηματικότητα μπορεί να αναπτυχθεί μαζί με τη νομιμότητα και την προστασία του δημόσιου χώρου.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Μαϊος 2023 20:26