Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2023 19:25

Να πάρει τέλος το +150% των υποψήφιων συμβούλων

Γράφτηκε από τον

Να πάρει τέλος το +150% των υποψήφιων συμβούλων

 

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Είναι πρωτόγνωρο αυτό που γίνεται με τις ανακοινώσεις των υποψήφιων δημάρχων με τους υποψήφιους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους -ιδιαίτερα τους κοινοτικούς, που είναι περιζήτητοι. Βλέπεις στις φωτογραφίες τους υποψήφιους δημάρχους να χαιρετιούνται για λόγους επικοινωνίας κι εντυπώσεων με τους υποψήφιους συμβούλους που έκλεισαν και καταλαβαίνεις την ανακούφιση που βιώνουν μετά από μια ψυχοφθόρα διαδικασία.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι “πληρώνουν” την επιδίωξη της Ν.Δ. να κατακτήσει ακόμα περισσότερους δήμους και να θέσει τις κοινότητες κάτω από δημοτική καθοδήγηση και κομματική εποπτεία. Το μέσο για να το πετύχει ήταν ο εκλογικός νόμος, που μεταξύ άλλων ακύρωσε τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια των κοινοτήτων -πρόβλεψη που αγκαλιάστηκε από την πλειονότητα των αυτοδιοικητικών- και τα ενέταξε στα ψηφοδέλτια των δημάρχων. Και σαν να μην έφτανε αυτό, για να περιοριστεί και να υποβαθμιστεί η προσπάθεια υποψήφιων δημάρχων που δεν προέρχονται από τη Ν.Δ., θεσπίστηκε και η δυνατότητα του +150% των υποψηφίων (σε σχέση με τον αριθμό των μελών των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων), που έχει μετατρέψει την αναζήτηση υποψηφίων, κυρίως κοινοτικών συμβούλων, σε ψυχοφθόρα και τραγελαφική διαδικασία. Βλέπεις σε χωριά που δεν έχουν καλά - καλά καφενείο να αναζητούνται και να βρίσκονται υποψήφιοι, που σε άλλες συνθήκες με το ζόρι θα πήγαιναν και να ψηφίσουν.

Ενας κομματικός υποψήφιος δήμαρχος και μάλιστα της Ν.Δ. με τη δυναμική των πρόσφατων εκλογικών νικών, θα βρει εύκολα υποψήφιους που θα πάνε με τον νικητή και θα περιμένουν έπειτα και την ανταπόδοση για την προσφορά τους. Οι άλλοι κυριολεκτικά... ματώνουν, για να βρουν υποψήφιο.

Επειδή η αυτοδιοίκηση είναι πολύ σημαντική υπόθεση και δεν μπορεί να χειραγωγείται και να χρησιμοποιείται για πολιτικά παιχνίδια και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ελπίζουμε να επικρατήσει η κοινή λογική και το +150% των υποψηφίων να πάρει τέλος πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα το ζητήσουν άλλωστε και οι δήμαρχοι, που δεν θα μπορούν να τους βολέψουν όλους μετά τις εκλογές.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2023 19:58