Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2023 20:26

Κινητοποίηση για την αεροπορική σύνδεση Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη

Γράφτηκε από τον

Κινητοποίηση για την αεροπορική σύνδεση Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Άγονη αναδείχθηκε και η δεύτερη δημοπρασία της αεροπορικής γραμμής Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη, καθώς δεν κατατέθηκε προσφορά. Ο κίνδυνος να καταργηθεί η σημαντική αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας, της Μεσσηνίας και της Νότιας Πελοποννήσου με τη συμπρωτεύουσα είναι πλέον ορατός.

Η κατάργησή της θα αποτελέσει πλήγμα και οπισθοδρόμηση για την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή, που στοχεύει και αγωνίζεται για την εξωστρέφειά της, για την προβολή και την ανάδειξή της, για την προσέλκυση επισκεπτών από κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Και η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Βόρεια Ελλάδα είναι μια μεγάλη κι ενδιαφέρουσα περιοχή, στην οποία ο τόπος μας στοχεύει και την οποία ελπίζει να προσελκύσει.

Πέρα από την τουριστική στόχευση όμως, η γραμμή Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη εξυπηρετεί Μεσσήνιους και φοιτητές από γειτονικούς νομούς, που πηγαινοέρχονται στη συμπρωτεύουσα μέσα σε 1-2 ώρες, χωρίς να ταλαιπωρούνται και να χάνουν τη μέρα τους στους αυτοκινητόδρομους. Και αυτό είναι που προκαλεί εντύπωση: Μια γραμμή με τέτοιο ενδιαφέρον να παραμένει στα αζήτητα και να αφήνει αδιάφορες τις αεροπορικές εταιρείες.

Το ζήτημα που προκαλεί ανησυχία είναι ότι και ο δεύτερος άγονος διαγωνισμός δεν ευαισθητοποίησε, δεν προβλημάτισε και δεν κινητοποίησε τοπικές αρχές και φορείς. Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμος Καλαμάτας, Επιμελητήριο και Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας δεν αντέδρασαν και παραμένουν άφαντοι -λες και η καθιέρωση της γραμμής δεν έγινε μετά από αγώνες και δεν προσέφερε στην εξυπηρέτηση των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου.

Απλά θα υπενθυμίσω τις σχέσεις συνεργασίας και ανταλλαγής προβολής Καλαμάτας - Θεσσαλονίκης την άνοιξη του 2015 στη συμπρωτεύουσα και τον Οκτώβριο στην Καλαμάτα, με πρωτεργάτες τους τότε δημάρχους Γιάννη Μπουτάρη και Παναγιώτη Νίκα. Εγκαινιάζοντας την έκθεση της Αγιορείτικης Εστίας στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ο Γ. Μπουτάρης παρατήρησε ότι “η Καλαμάτα έχει ομοιότητα με τη Θεσσαλονίκη, έχει θάλασσα και οι Θεσσαλονικείς δεν μπορούν να κάνουν χωρίς θάλασσα”.

Τοπικές αρχές και φορείς οφείλουν να αντιδράσουν και να κινητοποιηθούν απαιτώντας τη συνέχιση και την ανάπτυξη της αεροπορικής σύνδεσης. Οποιαδήποτε αδιαφορία και ολιγωρία θα είναι καταδικαστική.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2023 20:14