Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023 22:14

Ποιο θα είναι το μέλλον του ελαιολάδου;

Γράφτηκε από τον

Ποιο θα είναι το μέλλον του ελαιολάδου;

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του κυρίως μέρους της ελαιοσυγκομιδής εν μέσω συζητήσεων για την αυξημένη τιμή του ελαιολάδου, αλλά και για τις συνθήκες εντός και εκτός της χώρας που οδηγούν σε αυτή την αύξηση. Παράλληλα όμως και εν μέσω προβληματισμού σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελαιοκαλλιέργεια τα επόμενα χρόνια.
Επιπροσθέτως υπάρχει διαχρονικά και η συζήτηση για το ενδεχόμενο σταδιακά τα επόμενα χρόνια να εκλείψουν οι μεμονωμένοι παραγωγοί, που εκμεταλλεύονται τις αγροτικές τους περιουσίες για να εξασφαλίσουν απλώς το λάδι της χρονιάς ή ακόμα να πουλήσουν κάποιες ποσότητες για να ενισχύσουν σε κάποιο βαθμό το οικογενειακό τους εισόδημα.
Αυτοί φαίνεται ότι μπορεί να αντικατασταθούν από επιχειρήσεις εγχώριων ή μη συμφερόντων που θα προσπαθήσουν να αγοράσουν εκτάσεις, τις οποίες θα εκμεταλλεύονται συνολικά εφαρμόζοντας συνθήκες οικονομιών κλίμακας με στόχο να μπορέσουν να μειώσουν τα κόστη παραγωγής, αλλά και να εξασφαλίσουν καλύτερα δεδομένα στην διάθεση του προϊόντος εντός και εκτός συνόρων.
Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα φαίνεται να είναι η περίπτωση του βαθύπλουτου σεΐχη Ταχνούν Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο οποίος σύμφωνα με τo ρεπορτάζ του Διονύση Θανασούλα για την ιστοσελίδα newmoney.gr, https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/business-stories/tachnoun-bin-zagient-al-naian-to-chriso-ladi-tis-ermionis-ke-to-mithiko-akinito-me-thea-akropoli-pics-vid/?fbclid=IwAR2ikncSajZFPCc61BY5MRzltPr5A2T_SUUX8E6wOdTDcVt8GaCnQrq8o4w

φέρεται να έχει ήδη αγοράσει και να εκμεταλλεύεται δύο ελαιώνες συνολικής έκτασης 1.300 στρεμμάτων με 40.000 ελιές σε Μεσσηνία και Ερμιόνη Αργολίδας. Πέρυσι μάλιστα φαίνεται ότι από τις παραπάνω εκτάσεις η παραγωγή έφτασε τους 130 τόνους με την εφαρμογή παραδοσιακών κανόνων ελαιοσυγκομιδής, ενώ ακολουθεί τυποποίηση.
Τη διαχείριση έχει η εταιρεία “Olivian Groves”, με παρουσία προ ημερών και στην μεγάλη διεθνή έκθεση τροφίμων Anuga στη Γερμανία, όπου παρουσιάστηκαν τα premium ελαιόλαδα με τις ετικέτες “Hermione” και “Hrysos” με την τιμή του δεύτερου μάλιστα να αγγίζει τα 36 ευρώ το λίτρο.
Εικόνες και γεγονότα από το μέλλον ή απλώς εξαιρέσεις στα όσα γνωρίζουμε έως σήμερα για την ελαιοσυγκομιδή, αλλά και την εκμετάλλευση της ελιάς και του ελαιολάδου; Αυτό θα το δείξει η πορεία, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι οι παραγωγοί, αλλά και όσοι ασχολούνται συστηματικά με την συγκομιδή, αλλά και τη διάθεση των “χρυσών” προϊόντων θα πρέπει να έχουν ανοιχτά τα μάτια τους και τα αυτιά τους για όλες τις αλλαγές που σημειώνονται στον συγκεκριμένο κλάδο.