Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 19:45

Ντροπή σχολεία να παραμένουν σε λυόμενα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ντροπή σχολεία να παραμένουν σε λυόμενα

Του Γιάννη Σινάπη

Εντάξει, η Καλαμάτα δεν είναι και η πόλη με τα μεγαλύτερα προβλήματα στη σχολική στέγη. Δεν έχει παλιά, προβληματικά κι επικίνδυνα σχολικά κτήρια. Και σε αυτό συνέβαλε ο καταστροφικός σεισμός του 1986 και το γενναίο πρόγραμμα ανασυγκρότησης και στις σχολικές υποδομές που υλοποιήθηκε.

Ομως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανάγκες και μάλιστα σοβαρές, που πρέπει, επιτέλους, να αντιμετωπιστούν. Το τελευταίο σχολείο που φτιάχθηκε στην πόλη, πριν από κάποια χρόνια, ήταν το 8ο Δημοτικό.

Υπάρχουν σημαντικά σχολικά κτήρια που βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και πολύ καιρό. Και αυτό είναι ανεπίτρεπτο, δεν περιποιεί τιμή στη δημοτική αρχή και στην Πολιτεία

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων ∆ήµου Καλαμάτας σε ενημερωτική ανακοίνωση για την συνάντησή της με τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο σημειώνει αναλυτικά τις ανάγκες.

Στις πιο σημαντικές από αυτές: 1) Κατασκευή νέου σχολείου για το Ειδικό Σχολείο: Υπάρχουν έτοιμες μελέτες και το έργο αυτό θεωρείται ώριμο, ο φάκελος για χρηματοδότηση έχει κατατεθεί από τον 3ο του 2021, ακόμα αναμένει ο δήμος την ένταξη του σε χρηματοδοτικό πρόγραψα. 2. Κατασκευή νέου σχολείου για το Ειδικό Γυμνάσιο: υπάρχει οικόπεδο στο Ανατολικό Κέντρο (ανατολικά της Τέντας), πρέπει να γίνουν κάποιες εργασίες με το κτηματολόγιο και τοπογραφική μελέτη. 3. Κατασκευή νέου σχολείου για το 4ο Νηπιαγωγείο: Προτίθεται να κατασκευαστεί νέο σχολείο στον μεγάλο χώρο του προαυλίου του 6ου Δημοτικού Σχολείου (εκεί που βρίσκεται σήμερα). 4. Κατασκευή νέου σχολείου για το 5ο και 17ο Δημοτικά: υπάρχει οικόπεδο πίσω από τα ΚΤΕΛ.

Αυτά τα σχολεία έπρεπε να είχαν γίνει χθες. Πόσα χρόνια ακόμα θα περιμένει ο Δήμος Καλαμάτας χρηματοδότηση για το Ειδικό Σχολείο; Πόσο ακόμα το 4ο Νηπιαγωγείο θα στεγάζεται σε λυόμενο;

Δεν είναι ντροπή το 17ο Δημοτικό να παραμένει ακόμα στα λυόμενα, που δώρισε η Ολλανδική κυβέρνηση μετά τους σεισμούς του 1986;

Η σχολική στέγη πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, στην πράξη, για τη δημοτική αρχή και την Πολιτεία. Οι εκκρεμότητες αυτές δεν επιτρέπεται να πάρουν άλλη αναβολή.


NEWSLETTER