Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023 21:39

Η ανάδειξη της Ελληνικής Επανάστασης σε αναμονή…

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η ανάδειξη της Ελληνικής Επανάστασης σε αναμονή…

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Μεγάλη και διαρκής είναι η συζήτηση για το πώς η Καλαμάτα θα καταφέρει να αναπτύξει μεταξύ άλλων τον θεματικό τουρισμό, ώστε να προσελκύσει ομάδες επισκεπτών, που με αφορμή ένα συγκεκριμένο ενδιαφέρον θα επισκεφθούν την περιοχή και θα έχουν τη δυνατότητα με αυτόν τον τρόπο να τη γνωρίσουν.
Όλο αυτό σε ένα γενικότερο πλαίσιο, στο οποίο κάθε περιοχή θα αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει, πέρα από τις όποιες φυσικές ομορφιές, δημιουργώντας επισκέψιμους χώρους (στεγασμένα ή υπαίθρια μουσεία) με στόχο να γίνουν πόλος έλξης σε τακτική βάση από κοινό εντός και εκτός Ελλάδας.
Η Καλαμάτα μεταξύ άλλων θα μπορούσε να αναδείξει αφενός την ελιά και το ελαιόλαδο και αφετέρου την Ελληνική Επανάσταση, με αφορμή τα ιστορικά γεγονότα της έναρξης από την περιοχή μας.
Και επειδή για το πρώτο μας πρόλαβε η γειτονική Σπάρτη με το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, που λειτουργεί υπό την ομπρέλα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, μάλλον το βάρος θα πρέπει να πέσει στο δεύτερο.
Για το θέμα στις 22 Ιουνίου 2018 από αυτήν εδώ τη στήλη είχαμε αναφερθεί στην ανάγκη ίδρυσης “ενός μουσειακού χώρου, που με τη χρήση των νέων τεχνολογιών θα παρουσιάζει ανάγλυφα τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία του ελληνικού κράτους και όχι μόνο. Και όλο αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει με εκπαιδευτικό προσανατολισμό, ώστε σχολεία από όλη τη χώρα να επισκέπτονται την Καλαμάτα για να δουν με διαδραστικό τρόπο όσα παρουσιάζονται στα σχολικά βιβλία. Το κόστος για κάτι τέτοιο φυσικά δεν είναι μικρό, το κέρδος όμως τόσο για την ευρύτερη περιοχή όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο θα είναι πολύ μεγάλο. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με το Τμήμα Ιστορίας μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο σε μία τέτοια προσπάθεια, καθώς πέραν των οικονομικών πόρων απαιτείται σοβαρή επιστημονική προσπάθεια από ανθρώπους με επάρκεια και όρεξη”.
Είχαμε επανέλθει και στις 23 Μαρτίου 2021 σημειώνοντας τότε: “Όλα όσα διεξάγονται γύρω από το πρόγραμμα “Καλαμάτα 1821: δρόμοι ελευθερίας” είναι σημαντικά. Ίσως πρέπει όμως, δεδομένης και της χρονικής συγκυρίας, να αποφασιστεί ότι το εγχείρημα της παρουσίασης των γεγονότων από την πόλη θα πρέπει να λάβει μεγαλύτερη κλίμακα. Και από τη μία να υπάρχει η δυνατότητα οι μαθητές όλης της χώρας να γνωρίσουν διαδραστικά τα γεγονότα του 1821, από την άλλη σε πιο επιστημονικό επίπεδο να προχωρήσει η περίφημη πρόταση του καθηγητή Ενεπεκίδη για ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Μελέτης Επαναστάσεων στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα”.
Μετά το δεύτερο άρθρο μάλιστα είχαμε δεχθεί ευγενικό τηλεφώνημα από στέλεχος της σημερινής δημοτικής αρχής με τη διαβεβαίωση ότι πολύ σύντομα θα υπάρχουν προς ανακοίνωση και υλοποίηση ευχάριστα νέα γύρω από αυτό το θέμα. Έχουν περάσει πάνω από 2,5 χρόνια από εκείνη την επικοινωνία, αλλά δεν έχουν υπάρξει οι σχετικές ανακοινώσεις. Εκτός και αν μας έχουν διαφύγει…


NEWSLETTER