Παρασκευή, 31 Μαϊος 2024 19:42

Οι πολίτες της ΝΑ Πυλίας δικαιούνται αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας

Γράφτηκε από τον

Οι πολίτες της ΝΑ Πυλίας δικαιούνται αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Από την 1η Ιουνίου και προεκλογικά η λειτουργία του σταθμού ΕΚΑΒ στην Κορώνη για την περιοχή της ΝΑ Πυλίας πάει για μετά τις ευρωεκλογές της 9ης του μήνα. Πόσο μετά θα δείξει, κανείς θεωρώ δεν μπορεί να πει υπεύθυνα. Και αυτό γιατί το τόσο σοβαρό αυτό θέμα για την παροχή υγείας στον κόσμο μιας σημαντικής περιοχής της Μεσσηνίας, δεν δείχνει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Μακάρι να έχω κάνει λάθος και να διαψευστώ, αλλά τα μέχρι τώρα γεγονότα επιβεβαιώνουν τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις μου.

Για το θέμα του ΕΚΑΒ στη ΝΑ Πυλία και για την κάλυψη ευρύτερα του υγειονομικού κενού στη περιοχή υπήρξε έντονη πίεση από την τοπική κοινωνία. Με την κινητοποίηση βουλευτών και με εσωκομματική πίεση προς την κυβέρνηση, δόθηκαν υποσχέσεις από τον υπουργό Υγείας για σταθμό ΕΚΑΒ. Όμως η αναπληρώτρια υπουργός απαντώντας στη Βουλή και λειτουργώντας ψυχρά τεχνοκρατικά και γραφειοκρατικά, τα βρήκε όλα καλά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, παρουσιάζοντας μια εικόνα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Μέσα από εσωκομματικές - κυβερνητικές συνεννοήσεις δόθηκε δέσμευση με χρονοδιάγραμμα για λειτουργία ΕΚΑΒ από την 1η Ιουνίου και μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες, την τουριστική δηλαδή περίοδο, με οδηγό από τον Δήμο Πύλου - Νέστορος και διασώστες στρατιώτες από τις μονάδες της Καλαμάτας. Εξέλιξη που δεν ενθουσιάζει, προβληματίζει και δείχνει πως μια σημαντική δομή υγείας στήνεται πρόχειρα και αποσπασματικά.

Κι εκεί που περιμένεις την έναρξη την 1η Ιουνίου, έρχεται η αναβολή για μετά τις ευρωεκλογές. Και όλα αυτά χωρίς επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας ή το ΕΚΑΒ.

Θα θυμίσω ότι στα μέσα της δεκαετίας του 2000 υπουργός Υγείας υποσχέθηκε δύο κέντρα υγείας στην περιοχή, στον Άγιο Ανδρέα Λογγάς και στην Κορώνη. Είκοσι χρόνια μετά επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά η κοροϊδία, καθώς δεν υπάρχει κέντρο υγείας στην περιοχή.

Οι πολίτες της ΝΑ Πυλίας, όπως και κάθε περιοχής της πατρίδας μας, δικαιούνται αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας, με γιατρούς και επαγγελματίες διασώστες.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 31 Μαϊος 2024 20:57